Fryshuset erbjuder Cordoba-eleverna plats på sin grundskola i Järva
Hem NYHETER Fryshuset erbjuder Cordoba-eleverna plats på sin grundskola i Järva

Fryshuset erbjuder Cordoba-eleverna plats på sin grundskola i Järva

Publicerat av: Redaktionen

Fryshuset har beslutat att utöka sin befintliga skolverksamhet för årskurs F-9 i Järva, för att kunna erbjuda eleverna i den nedlagda Cordoba-skolan att fortsätta sin skolgång inom ramen för Fryshusets skola.

Fryshuset kommer att välkomna de nya eleverna direkt efter jullovet.

– Barnperspektivet är alltid det viktigaste för Fryshuset. Flera av de berörda eleverna har redan vid ett eller flera tillfällen varit med om att den skola de går i har lagts ned. Det skapar en stor osäkerhet och i vissa fall även en sjunkande tillit till myndigheter och till samhället i stort. Fryshuset driver redan en uppskattad skola i Järvaområdet och vi har goda förutsättningar att erbjuda en trygg skola med demokratiska värderingar även för nya elever, säger Johan Oljeqvist, vd för Fryshuset.

För några veckor sedan beslutade Skolinspektionen att dra in friskolan Cordobas tillstånd att bedriva skolverksamhet och därmed stänga skolan. Beslutet träder i kraft direkt efter jullovet och har skapat en stor oro bland eleverna. Flera vårdnadshavare hörde av sig till Fryshuset, som skickade in en ansökan till Skolinspektionen om att skyndsamt få starta en ny skola med Cordobas elever i de befintliga lokalerna.

Skolinspektionen meddelande nyligen att de inte har möjlighet att pröva ansökan skyndsamt då det inte enligt myndigheten föreligger särskilda skäl. Att starta en ny skola med start efter jullovet är därför inte längre en möjlig väg fram.

Fryshuset har därför tagit beslutet att utöka sin befintliga skolverksamhet och erbjuda eleverna i Cordoba-skolan plats på Fryshuset Grundskola Järva F-9. För att rent praktiskt få plats med de nya eleverna kommer Fryshusets befintliga elever i årskurs F-6 i Husby att gå i skolan i Akalla, i Cordobas gamla lokaler. Fryshuset har länge letat efter mer ändamålsenliga lokaler för sin F-6 verksamhet.

Fryshuset erbjuder Cordoba-eleverna plats på sin grundskola i Järva– Det här är ett bra tillfälle för oss att flytta till andra lokaler. Vi har en god dialog med såväl vårdnadshavarna i vår skola i Husby som vårdnadshavarna till barnen som går i Cordoba. De är med på vad som ska ske och förstår varför vi gör detta. Det är många vårdnadshavare i Järva som har tidigare erfarenhet av skolnedstängningar och vet vilken stor osäkerhet det skapar. Vi har även informerat Skolinspektionen, Stockholms stad och andra berörda myndigheter, säger Johan Oljeqvist.

Ingen från Cordoba-skolans ledning eller ägarkrets kommer att följa med till Fryshusets grundskola. De lärartjänster som är vakanta kommer att vara öppna att söka och rekryteringsprocessen startar omgående.

– Vi kommer naturligtvis att säkerställa att vi har medarbetare som undervisar utifrån demokratiska värderingar och Fryshusets värdegrund. Vi driver redan flera väl fungerande skolor och vi har stor erfarenhet att både rekrytera lärare som kan undervisa med god kvalitet enligt skolans uppdrag, och rutin och erfarenhet av att hantera att eventuellt uppkomna brister löses på ett bra sätt, säger Johan Oljeqvist.

Fryshuset är en politiskt och religiöst obunden organisation. Man kommer att välkomna de nya eleverna direkt efter jullovet.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>