Vasaskolan byggs ut med två flyglar på pelare när skolan blir gymnasium
Hem KOMMUNER Vasaskolan ska bli gymnasium och byggs därför ut med två flyglar

Vasaskolan ska bli gymnasium och byggs därför ut med två flyglar

Publicerat av: Redaktionen

Under torsdagens möte klubbade tekniska nämnden igenom förslaget för utbyggnaden av Vasaskolan.

Vasaskolan ska bli gymnasium och byggs därför ut med två flyglar och får en ny ljus och öppen entré.

Flyglarna står på pelare för att skapa en öppen och trygg skolgård. Rosa huset som ligger bredvid skolan görs om till skolkök och skolrestaurang.

– Det känns bra att projektet nu är på gång. Utformningen som tekniska nämnden beslutat om tar både hänsyn till kulturmiljön och skapar bra lokaler för undervisning. Byggnaderna står på pelare för att det ska bli mer öppet och tryggt både under skoltid och på kvällar och helger, säger Christina Bernhardsson, ordförande tekniska nämnden.

Umeå kommuns befolkning växer och antalet 16–18-åringar förväntas öka med drygt tusen personer fram till år 2031. Därför fick tekniska nämnden i uppdrag att tillföra tusen nya gymnasieplatser. För att möta behovet av fler gymnasieplatser byggs Dragonskolan och Maja Beskowgymnasiet ut och Vasaskolan görs om till ett gymnasium. Ombyggnationen av Vasaskolan gör att det skapas 675 nya gymnasieplatser.

– Vi är glada att projektet startar och att vi får fler gymnasieplatser eftersom behovet är stort. Ombyggnationen av Vasaskolan gör att vi får moderna lokaler i en klassisk utbildningsmiljö centralt i Umeå, säger Nicklas Wallmark, biträdande utbildningsdirektör gymnasie- och vuxenutbildningsverksamheten Umeå kommun.

När Vasaskolan byggs om kompletteras den nuvarande byggnaden med två flyglar. Byggnaderna byggs på pelare vilket gör det blir en mer öppen och trygg skolgård även under kvällar och helger. Det gör också att en cykelparkering med tak skapas under flyglarna. Den nuvarande skolan får en öppen och ljus entré med stora glaspartier. Entrén blir den enda ingången till skolan, vilket möjliggör hög vuxennärvaro. Rosa huset görs om till skolkök och skolrestaurang och får en tillbyggnad för bland annat inlastning av varor.

Fastigheten är belägen inom riksintresset för kulturmiljö. Det innebär att befintliga byggnader omfattas av så kallat förvanskningsförbud samt att tillbyggnader ska underordna sig fastighetens gamla byggnader, Vasaskolan och Rosa huset.

Vasaskolan byggs ut med två flyglar på pelare när skolan blir gymnasium

Bild som visar Vasaskolans nya ljusa entré. Illustration av Sweco.

– Att bevara den värdefulla kulturhistoriska miljön och ändå skapa lokaler som är fungerar bra för undervisning har varit den största frågan i projektet. Vi har tagit hjälp av certifierat sakkunniga för kulturbyggnader för att säkerställa att ombyggnationen blir bra utifrån det kulturhistoriska värdet, berättar Patrik Lindqvist, byggprojektledare Umeå kommun.

Vasaskolan byggdes i jugendstil 1917. När skolan byggs om bevaras de gamla byggnadernas historiska detaljer.

De nya byggnaderna anpassas i storlek och utseende så att de kompletterar de gamla med tegelfasad, liknande materialval och kulörer. Materialvalen för tillbyggnaden av Rosa huset görs för att tydligt visa att det är en utbyggnad genom bland annat ett tak med bronsfasad.

Med ombyggnationen av Vasaskolan skapas fler klassrum men det ryms ingen idrottshall på den nuvarande tomten. Rosa huset har utretts som möjlig idrottshall men är inte tillräckligt stor. Därför pågår fortfarande en utredning om idrottshall och till en början blir undervisningen i befintliga idrottshallar i Umeå. Planen är att Vasaskolan ska börja byggas 2025 och vara klart hösten 2027. Vuxenutbildningen som använder lokalerna idag samlas i lokaler på Mossvägen i området Berghem.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>