Handelselever lär sig av historien
Hem PEDAGOGSNACK Handelselever lär sig av historien

Handelselever lär sig av historien

Publicerat av: Redaktionen

Hur kan historien hjälpa politiker och företagsledare att fatta bättre beslut?

Handelselever lär sig av historien

Det är grundfrågan i en ny kurs i Applied History – tillämpad historia – vid Handelshögskolan i Stockholm.

Kursen på 7,5 högskolepoäng ges nu för andra året i rad till studenter på grundnivån och det interna söktrycket har varit mycket högt.

– Det finns uppenbarligen en stor efterfrågan på mer humanistiska kurser bland handelsstudenterna som komplement till den ordinarie undervisningen. Många av studenterna har med sig ett gediget intresse för historia och samhällsvetenskap, säger kursansvarige Rikard Westerberg.

Förra årets slutuppsatser har nu publicerats i antologin Applying History: Essays in Applied History at the Stockholm School of Economics 2020 och kan beställas via nätbokhandlarna. Uppsatserna handlar bland annat om vad västerländska politiker kan lära sig av Roms fall, vad demokratirörelser kan lära sig av kampen för kvinnlig rösträtt i Sverige, samt Europas behov av en ny Marshallplan i pandemins spår.

– Mycket av det vi som ekonomstudenter gör bygger på historia. Det kan handla om att analysera aktiekurser över tid eller att förstå hur ett världsledande bolag som Kodak kunde gå under, allt för att fatta klokare beslut här och nu. Att läsa Applied History gick på många sätt ut på samma sak, fast med hela samhällsutvecklingen i åtanke, säger studenten Carl Widstrand.

Studenten Emma Hamre menar att ökad historisk insikt kan bidra till ett klokare beslutsfattande.

– Historia ger oss en helt ny förståelse för hur vi ser och tolkar den värld vi lever i idag. Under vår utbildning försöker vi bättre förstå hur samhället, näringslivet och den globala ekonomin fungerar ifrån olika perspektiv. Jag tror att historisk kunskap kan göra oss mer empatiska och ödmjuka, säger Emma Hamre.

Kursen har finansierats av Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse för allmännyttiga ändamål. Under ledning av Mattias Hessérus bedriver stiftelsen sedan flera år tillbaka en satsning på just tillämpad historia och ville nu erbjuda studenter i Sverige en kurs i ämnet. Kursen passar också Handelshögskolans ambition att bredda kursutbudet med mer humaniora och konst. Föreläsarna har bestått av forskare inom Johnsonsstiftelsens nätverk, med lärare från bland annat universiteten i Cambridge och Harvard.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>