Programmering för tjejer
Hem TEKNIK Programmering för tjejer

Programmering för tjejer

Publicerat av: Redaktionen

Tekniska ger innovativ höstlovskurs för mammor och deras döttrar

Under höstlovet står programmering och kodning på schemat.

Då håller Tekniska museet en programmeringskurs för mödrar och döttrar i årskurs 6 från Stockholms ytterstadsområden. Kursen är en del i det uppmärksammade projektet Maker Tour – programmering i skolan.

– Tjejer är underrepresenterade inom teknik och programmering. Med initiativet vill vi nå ut till grupper som vi vanligtvis inte når. På det här sättet hoppas vi bidra till att få fler intresserade och uppmuntra tjejer att välja tekniska utbildningar, berättar Maria Olsson, enhetschef lärande och ansvarig för Maker Tour – programmering i skolan.

Kodning, kreativitet och källkritik

Under lovkursen blir det utbildning i Spike, Scratch, Microbit, filterbubblor och algoritmer i sociala medier. Kursen sker på Tekniska museet och pågår tre dagar mellan 10:00 och 14:00. Under kursen får mödrar och döttrar göra kreativa och problemlösande saker tillsammans.

Få fler kvinnor att välja IT

Kvinnor utgör endast cirka 30 procent av studerande på teknikutbildningar och trots att teknikintresset finns hos tjejer tvekar många att söka sådana utbildningar. Väsentligt färre kvinnor än män arbetar idag inom IT- och telekombranschen.

Med initiativet vill Tekniska:

  • Programmering för tjejerÖka medvetenheten och kunskaperna om programmering
  • Ta vara på unga tjejers intresse för teknik, IT och sociala medier
  • Skapa en större förståelse hos mammor att uppmuntra sina döttrar att odla sitt programmeringsintresse och söka tekniska utbildningar
  • Stärka det källkritiska tänkandet
  • Öka medvetenheten om hur det fungerar på nätet med filter och algoritmer
    – exempelvis hur reklam riktas till oss
  • Ge tjejer och kvinnor utrymme att prova på och lära

Höstlovskursen för mödrar och döttrar är ett nytt initiativ som Tekniska museet provar för att uppmuntra och utveckla tjejers teknik- och programmeringsintresse. Tekniskas devis är ”alla små geniers favoritställe” och museets övriga lovkurser i programmering vänder sig till såväl killar som tjejer.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>