Yrkestrainee startar upp i Trollhättan, Vänersborg och Uddevalla
Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING Yrkestrainee startar upp i Trollhättan, Vänersborg och Uddevalla

Yrkestrainee startar upp i Trollhättan, Vänersborg och Uddevalla

Publicerat av: Redaktionen

Utbildningskonceptet Yrkestrainee, där en elev går en lärlingsutbildning med möjlighet till anställning redan under utbildningen sprider sig nu till fler platser i Västsverige.

Yrkestrainee startar upp i Trollhättan, Vänersborg och Uddevalla

Näst på tur står Fyrbodal.

– Vi startade Yrkestrainee 2020, bland annat i Skövde och Borås. Då för att möta det stora kompetensbehov våra medlemsföretag upplever. Därför är det glädjande att även företagen i Fyrbodal nu får en ökad rekryteringsbas genom denna utbildningssatsning, säger Rasmus Flick, projektledare och initiativtagare till Yrkestrainee på Västsvenska handelskammaren.


Stort intresse hos företagen
Yrkestraineespåret är en utbildningsform som passar många olika branscher. I Fyrbodal planeras bland annat utbildningar inom handel och industri. Redan nu är intresset i näringslivet stort för den arbetslivsorienterade utbildningsformen och ett tiotal arbetsgivare har anmält att de önskar ta emot en Yrkestrainee till hösten.

  – Att påverka innehåll och upplägg utefter våra specifika förhållanden och behov är en stor fördel. Under lärlingsperioden får vi möjlighet både som företag och trainee att se om vi passar för varandra. Det krävs många års erfarenhet för att nå full kompetens. Yrkestraineekonceptet leder till att starten på en ny yrkeskarriär många gånger blir lyckosam, säger Magnus Enarsson, vd Uddevalla finmekanik.

Den ettåriga utbildningen inleds skolförlagt för eleverna som lär sig grunderna till yrket från en yrkeslärare. Under termin två påbörjas lärlingsdelen då eleverna blir Yrkestraineer med möjlighet till anställning.

  – Fördelen med att samarbeta med vuxenutbildningen är att nya utbildningar kan starta upp på kort tid och innehållet kan anpassas till företagens behov. Det är därför vi ser att dagens Yrkestraineer snabbt kommer i anställning; utbildningsinnehållet är helt enkelt relevant för dagens arbetsmarknad, säger Rasmus Flick.


Kompetensväxling
Behovet att växla kompetens har blivit extra stort under pandemin och tidigare studier visar att möjligheten till självfinansiering under utbildning många gånger är ett krav för att våga ta steget till vidareutbildning.

  – Formatet är en bra lösning för att skapa cirkulation på arbetsmarknaden; företagen får chans till nyrekrytering inom yrken med kompetensbrist och individer kan på bara ett halvår yrkesväxla in i en ny anställning. Det reguljära utbildningsväsendet följer hela tiden med som en kvalitetssäkring för både individ och företag, säger handelskammarens regionchef Bjarne Pettersson.


Nya utbildningar i Fyrbodal
Till hösten startar flera nya utbildningar i Trollhättan, Vänersborg och Uddevalla. Kunskapsförbundet Väst, med utbildningsort i Vänersborg, drar i augusti i gång en industriutbildning där eleverna får testa både svetsning och CNC innan de väljer den inriktning som passar dem bäst. Uddevalla kommer under våren att starta upp ett helt nytt Lärcentrum och Yrkestrainee kommer att erbjudas inom flera olika programinriktningar.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>