Med en digital fritidsgård vill Umeå kommun nå ut till fler ungdomar och man tar hjälp av startups för att skapa den nya plattformen.
Många kommuner och regioner sitter med stora utmaningar kopplade till behovet av digitalisering, men de saknar ofta kontakter inom Sveriges startupscen där nya teknologier och affärsmodeller utvecklas av unga bolag.
Ignite Public är en sorts matchmaker mellan offentliga verksamheter och svenska startups med målet att starta upp små piloter för fruktsamma samarbeten. Ignite Public är en del av Ignite Sweden som finansieras av Vinnova.
Uminova Innovation är en av flera grundare till Ignite Sweden. I många år har inkubatorn matchat ihop startups med storbolag och industrier. Nu bedrivs också en ambitiös dialog med offentliga verksamheter, bland andra Umeå kommun.
– Vi ser en enorm potential för kommunen och de kommunala bolagen att utveckla sin verksamhet tillsammans med startups och här är Ignite Public en katalysator. I det större perspektivet handlar det om att utveckla samhället genom ny teknik och som techinkubator vill vi absolut bidra, säger affärsutvecklaren Kjell Öberg hos Uminova Innovation.
Trygg plats
Åsa Säfsten Boman är avdelningschef hos Fritid Unga inom Umeå kommun. Hon och hennes kollega Fredrik Röst har nappat på Uminova Innovations inbjudan att ta hjälp av startups. De vill utveckla en digital variant på fritidsgård som komplement till de fysiska, och för det behövs en ny teknisk lösning.
– Under pandemin har vi testat många olika sätt att behålla kontakten med ungdomarna, men det är svårt att få till interaktion i de verktyg vi har idag. Vi tror att det kommer att finnas ett behov av ett digitalt komplement även efter pandemin. Den digitala mötesplatsen kan vara ett sätt att nå nya målgrupper t ex. hemmasittare, ungdomar som tycker att det sociala känns jobbigt eller de som har långt till en fysisk mötesplats, säger Åsa Säfsten Boman.
Tillsammans med Ignite Public har kommunen utrett vilka behov det nya digitala verktyget ska tillgodose. Det ska bland annat vara interaktivt, engagerande och förstås tryggt.
– Det värden som finns i vår fysiska verksamhet ska vi ta med oss in i den digitala lösningen. Det här ska vara en miljö där ingen kränks, samtidigt som vi inte kan ha personal inne i plattformen dygnet runt. Vi ska säkra en lösning för att upprätthålla regler även då vuxna inte är på plats, fortsätter Säfsten Boman.
Ignite Public har matchat Umeå kommun med sex startups från hela landet som alla utvecklar teknik som på olika sätt kan behövas för att bygga den digitala fritidsgården. Kommunen har fortsatt dialog med fyra av dem, med förhoppning om att framöver starta upp en pilot med stöd av Ignite Public. En given utgångspunkt är att fritidsledare och ungdomarna ska vara medskapande.
Inlevelse viktigt
Ett av startupbolagen kommunen matchats med är The Fine Arc, ett spelutvecklingsbolag som får affärsstöd av Uminova Innovation.
– Det vi är bäst på är teknik som engagerar på djupet och som kan användas för att skapa en plattform som upplevs som verkligt betydelsefull och därför blir en plats du vill spendera tid på. Där du kan vara med andra, lära dig nya saker och utvecklas. Vi jobbar med rörlig grafik och 3D som ger en inlevelse som är svår att uppnå på en vanlig webbplats, säger medgrundaren Per Fransson.
Per har arbetat som lärare inom kommunen i många år och är medveten om att saker och ting kan ske långsamt i en stor organisation.
– Ett startup är alltid i progression medan en kommun är ett mer konservativt system och det finns legitima skäl till varför det är så. En utmaning är att hitta en balans mellan dessa två system. Vi startups ser misstag som något bra, förutsett att de sker tidigt och att man lär av dem. I en kommun finns det ofta ett skott och det måste träffa direkt. Man har inte samma förutsättningar att experimentera. Lyckas vi hitta en fin balans så finns det förutsättningar för ett väldigt lyckat samarbete, säger Fransson.
“Våga testa”
Marit Finch-Westin är affärsutvecklare hos Ignite Sweden och arbetar med Ignite Public på nationell nivå. Hon säger att fler och fler offentliga verksamheter tar hjälp av Ignite Public för att hitta startups att samarbeta med. De flesta vill ha hjälp med tekniska lösningar på områden som medborgar- och kunddialog, hållbarhet, digitalisering och automation, trygghet och inkludering, hälsa och vård eller cirkulär ekonomi. En framgångsfaktor är att det finns förankring i toppen.
– Jag är väldigt imponerad av Umeå kommuns engagemang. Det är ett jättefint gäng som verkligen vill att det ska bli bra för ungdomarna. De har identifierat ett behov som behöver en lösning och de landade frågor som mandat och medel för det inledande arbetet tidigt. Jag ser fram emot nästa steg, säger Finch-Westin.
Hon hoppas att ännu fler verksamheter ska göra som Umeå kommun.
– Min uppmaning till offentlig sektor är att våga testa i liten skala, att göra en eller flera mindre piloter. Att våga arbeta med nya bolag som har lösningar i framkant. Det ökar det interna lärandet kring ny teknik och nya arbetssätt, och gör det möjligt att tillämpa de senaste innovationerna för att än snabbare kunna ställa om till ett mer hållbart samhälle, säger Finch-Westin.
Om Ignite Public
- Ignite Public är en del av Ignite Sweden, ett icke vinstdrivande program delfinansierat av Vinnova.
- Uminova Innovation är en av flera grundare till Ignite Sweden
- Ignite Sweden genomför kvalificerad och effektiv matchning mellan startupbolag och kommuner eller storbolag.
- Matchningarna har lett fram till över 230 piloter, t ex Järfälla kommun, ABB, Alfa Laval och SAAB.
- Ignite Swedens nätverk sträcker sig över hela landet och de kvalitetssäkrar startupbolagen genom bland annat inkubatorernas program.