Hem EFTER PLUGGET Aktivt arbete för att få fram fler lediga studentbostäder inför terminsstarten

Aktivt arbete för att få fram fler lediga studentbostäder inför terminsstarten

Publicerat av: Redaktionen

Den 13 juli skickas antagningsbeskeden ut för höstens högskoleutbildningar.

Samtidigt som de blivande studenterna får ett glädjande besked, upplever många stor stress inför sitt boende under studietiden.

Stockholms studentbostäder arbetar aktivt för att få fram fler bostäder åt Stockholms studenter.
-Vi vet att det är många studenter som saknar bostad när antagningsbeskeden kommer. Vi jobbar därför medvetet för att se till att det finns ett stort antal lediga bostäder inför terminsstart, berättar Maria Granbom, chef för kund- och förvaltningsservice på Stockholms studentbostäder.

För att få ett studentrum, dvs ett boende där man delar gemensamma utrymmen och kök, är den genomsnittliga kötiden på Stockholms studentbostäder från 300 dagar och uppåt. Det innebär att det är många som med ett års kötid kan få ett studentrum. Svårare däremot är det att få en så kallad studentetta eller lägenhet, dvs ett boende där du inte delar några utrymmen med andra studenter. Där är genomsnittlig kötid 3-4 år. Om man tittar totalt för alla olika typer av studentboenden så var genomsnittlig kötid i maj för att få en studentbostad tre år och 1 månad.

Aktivt arbete för att få fram fler lediga studentbostäder inför terminsstartenFör att kunna få loss så många studentbostäder som möjligt säkerställer Stockholms studentbostäder att alla bostäder verkligen bara nyttjas av studenter.

Två gånger om året görs så kallad boprövning. Under förra året boprövades närmare 10 400 hyresgäster. 1 300 hyreskontakt sades upp efter boprövningen, vilket frigjorde nya bostäder. På så vis kan fler studenter ges möjlighet till ett studentboende.
Inför höstens terminsstart kommer Stockholms studentbostäder att kunna förmedla omkring 1 100 bostäder för att möta den stora efterfrågan.

Maria Granboms tips till studenter som just nu står i kö hos Stockholms studentbostäder att vara aktiva:
-Var aktiv i ditt bostadssökande och gå in hela tiden på vår hemsida och gör bokningar. På så sätt kan du öka chanserna att få en bostad.
Nyproduktion ger också fler studentbostäder
Stockholms studentbostäder har som mål att bygga 2 000 nya studentbostäder i en takt om 200-300 studentbostäder per år. I april 2016 påbörjades en utbyggnad av studentbostadsområdet Strix i Solna. Totalt kommer det att utökas med 248 studentbostäder i två nya byggnader. Den första etappen lägenheter med 122 nya bostäder har redan släppts för bokning med inflyttning i slutet av september. Den andra etappen, som är på 126 nya bostäder, beräknas vara klar för inflyttning i början av nästa år.

-Strix är vårt första nyproduktionsprojekt på länge, som snart kommer att följas av många fler. Vi har arbetat hårt för att få igång vår nyproduktion och gläds åt att äntligen kunna välkomna fler studenter till oss nu när första etappen blir klar för inflyttning. Det är ett nödvändigt och välkommet tillskott till studentbostadsmarknaden, säger Ingrid Gyllfors, vd på Stockholms studentbostäder.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>