Hem FORSKNING Högaktuell forskning förmedlas genom årets populärvetenskapliga stipendier

Högaktuell forskning förmedlas genom årets populärvetenskapliga stipendier

Publicerat av: Redaktionen

Skärmtid, aktuell genteknik, manipulerad forskning och inkluderande språkbruk är ämnen som ska förmedlas till en bred allmänhet genom årets fyra populärvetenskapliga stipendiater.

Natur & Kulturs populärvetenskapliga arbetsstipendier på vardera 100 000 kr går till Lena Lind Palicki, Gustav Nilsonne, Björn Hedensjö och Ulrika Björkstén.

Årets stipendiater är välkända namn inom forskning och vetenskapsjournalistik.

Natur & Kulturs populärvetenskapliga arbetsstipendier 2018 går till:

Högaktuell forskning förmedlas genom årets populärvetenskapliga stipendier

Lena Lind Palicki, Gustav Nilsonne, Björn Hedensjö och Ulrika Björkstén.

Lena Lind Palicki är doktor i svenska språket och arbetar som universitetslektor vid Stockholms universitet.

I en bok om inkluderande språk ska hon ge verktyg att använda språket på ett sätt som motverkar diskriminering och stereotypisering.

Boken ska ge argument och vägledning till journalister, myndighetsskribenter och andra som behöver använda ett språk som är korrekt och neutralt, men inte politiskt och krångligt.

Gustav Nilsonne är medicine doktor och forskare i neurovetenskap vid Karolinska Institutet och Stockholms universitet. Han ska skriva en bok om den så kallade replikeringskrisen inom vetenskapen, i synnerhet i forskningen om människor där forskningsfynden inte kunnat upprepas.

Han kommer att visa på olika mekanismer som försvagar vetenskapens trovärdighet och diskutera vad som kan göras åt dessa. Boken ska vara populärvetenskaplig och rikta sig mot allmänheten, men även till andra forskare och till studenter.

Björn Hedensjö är journalist, författare och psykolog med stor erfarenhet i det digitala inom journalistik och populärvetenskap.

Han ska göra en poddserie där frågan om barn och ny teknik ska avhandlas på ett fördjupande sätt. Podden, med namnet Skärmtid, kommer att djupdyka i vår tids stora föräldrafråga: Hur ska vi förhålla oss till barn och ny teknik. Vad är rätt, vad är fel och vad säger forskningen om saken?

Ulrika Björkstén är vetenskapsjournalist och filosofie doktor i fysikalisk kemi samt chef för Vetenskapsradion, SR. Hon kommer under kommande läsår att vara Visiting Fellow på Clare Hall vid universitetet i Cambridge, där hon ska studera kartläggningen av den mänskliga arvsmassan samt dess medicinska, sociala och etiska konsekvenser. I bokform kommer hon därefter att både beskriva och problematisera den snabba utvecklingen. Såväl biologisk som historisk och sociologisk forskning kommer att ingå.

Natur & Kulturs populärvetenskapliga arbetsstipendium ska möjliggöra spridning av forskning till allmänheten. Stipendierna kan sökas av forskare, journalister och författare och de delas nu ut för tredje året av stiftelsen Natur & Kultur.

Ansökningstiden för arbetsstipendierna är årligen mellan 1 februari och 1 maj och söks via nok.se. Förutom de fyra populärvetenskapliga arbetsstipendierna finns även 12 litterära arbetsstipendier att söka under samma period.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>