Högsäsong för cyberbedrägerier – Ciscos råd för sportlovfiranden
Hem SÄKERHET Högsäsong för cyberattacker – Ciscos råd för sportlovfiranden

Högsäsong för cyberattacker – Ciscos råd för sportlovfiranden

Publicerat av: Redaktionen

Under de kommande veckorna tar miljoner svenskar ledigt för att tillsammans med skollediga barn ägna sig åt vintersport eller tjuvstarta sommaren med en utlandsresa.

Det innebär också en ökad risk för cyberattacker.

 Det finns flera faktorer som bidrar till att göra sportlovet till en extra riskfylld period, både för konsument- och företagsbedrägerier.

”I stora delar av övriga världen är det business as usual under sportlovsveckorna, till skillnad från exempelvis jul- och nyårshelgen. Den som arbetar på ett internationellt företag, eller med internationella kontakter, kan ha många åtaganden som måste göras under ledigheten. Det innebär både att man inte alltid har tillgång till arbetsgivarens säkerhetsinfrastruktur och att hjärnan kanske inte är lika vaksam som annars – ingen gillar ju att utföra arbete när man egentligen är ledig”, säger Henrik Bergqvist, cybersäkerhetsexpert på Cisco Sverige.

En annan komplicerande faktor just 2023 är elstödet till konsumenter som betalas ut med start i slutet av februari, vilket av bland annat polisen och MSB pekas ut som en trolig angreppsväg för cyberbedragare. Den ursäkten för att ta kontakt kan både användas för traditionella bedrägerier mot privatpersoner och för att få åtkomst till enheter och system – särskilt om användare under ledigheten använder sin jobbenhet för privata ärenden, eller vice versa.

En europeisk undersökning som Cisco genomförde under hösten 2022 visade på hur flytande gränsdragningen är mellan privata och arbetsrelaterade enheter. Av de 1 000 svenska respondenterna uppgav 44 procent att de regelbundet hanterar jobbmejl på sina privata enheter. 30 procent chattar om arbetsrelaterade ämnen på enheterna, och nästan lika många, 29 procent, hanterar dokument på dem.

Högsäsong för cyberbedrägerier – Ciscos råd för sportlovfiranden”När information ska gå ut till alla hushåll, och informationen är något man inte tidigare sett men samtidigt förväntar sig, innebär det en stor fördel i det psykologiska spelet för angriparna, det ger dem en helt ny kontaktyta. Det enda sättet att jämna ut spelplanen är att vara extra misstänksam, och följa råden och rekommendationerna noga. Det är mycket bra att myndigheterna arbetat aktivt med att få ut varningar till hushållen under de senaste veckorna, och förhoppningsvis leder det till ett ökat allmänt säkerhetsmedvetande”, säger Henrik Bergqvist.

En annan säkerhetsutmaning som lyfts fram i undersökningen handlar om lösenordshantering.

20 procent av de svenska respondenterna använde inte flerfaktorsautentisering (kallat MFA) varken i arbetet eller för privata konton, och 15 procent kände inte till begreppet.

”Vi måste en gång för alla konstatera att ett lösenord, oavsett hur komplicerat det är, inte räcker till för att vara säker från att bli hackad. Tjänsterna för flerfaktorsautentisering blir allt mer välutvecklade och enklare att använda på ett säkert sätt, och kraven på till exempel e-handlare att implementera sådana lösningar mot kund har stärkts. Ju mer vardagligt MFA blir, desto mer kommer det att göra en positiv skillnad för att hålla oss säkrare”, säger Henrik Bergqvist.

 5 råd för ett säkert sportlov:

  • Klicka inte på skumma länkar eller emailbilagor – var extra misstänksam när du är ledig
  • Slå alltid på flerfaktorautentisering, och tänk efter innan du svarar på en pushnotis.
  • Om du kan – ha en tydlig gränsdragning mellan dina enheter, och undvik att utföra jobbärenden på din privata mobil/dator
  • Var vaksam på publika wifi-nätverk när du är på resande fot. Om du måste använda det, koppla då upp med VPN och/eller krypterade tjänster (https och aldrig http).
  • Läs noga hos ansvariga myndigheter och banker hur den officiella kommunikationen kring elstödet kommer att ske

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>