Stor potential för AI inom verkstadsindustrin
Hem FORSKNING AI inom verkstadsindustrin

AI inom verkstadsindustrin

Publicerat av: Redaktionen

I framtidens digitaliserade verkstadsindustri kan artificiell intelligens (AI) ge effektiva flöden som sparar tid och pengar.

Högskolan Väst breddar nu automationsforskningen och kopplar samman kunskap om industriella processer med expertis inom AI.

– Artificiell intelligens används redan i tillverkningsprocesser i flera branscher och jag tror det finns stor potential för AI även inom verkstadsindustrin. Vårt forskarteam undersöker var och hur AI-teknologin kan göra bäst nytta vid styrning och övervakning av processer för metallbaserad tillverkning. Om några år vet vi mer, säger Fredrik Sikström, docent i produktionsteknik.

Dagens traditionella automationsprocesser är vanligtvis designade för produktion av stora volymer. För att verkstadsindustrin ska kunna ställa om till en mer digitaliserad produktion med nya hållbara tillverkningstekniker, som exempelvis additiv tillverkning, krävs att processerna är helautomatiska.

– Vi undersöker om och hur produktionssystem ska kunna lösa problem på egen hand med hjälp av AI-teknik, även när oförutsägbara problem uppstår vid tillverkningen. Om till exempel en svetsfog inte blir korrekt behövs ett snabbt beslut om åtgärd; ska detaljen ska kasseras eller justeras.

– Vi testar en rad olika idéer och jämför AI med andra traditionella automationstekniker för att se vilken teknik som passar bäst för olika uppgifter och kravställningar.

I ett nyligen avslutat projekt undersökte forskarna hur deformerbar optik kan underlätta styrningen av tillverkningsprocesser med lasersvetsning.

AI-utvecklingen har kommit långt inom flera andra områden än just tillverkning inom metalliska material. Därför etableras nu nya samarbeten mellan framgångsrika AI-forskare och högskolans forskare inom industriella tillverkningsprocesser.

Stor potential för AI inom verkstadsindustrin

Fredrik Sikström är en av Högskolan Västs forskare som undersöker var och hur AI-teknologin kan göra bäst nytta inom verkstadsindustrin. Foto: Andreas Borg, Högskolan Väst

– På Högskolan Väst driver vi världsledande forskning inom produktionsteknik och att vi nu forskar tillsammans med AI-forskare från flera lärosäten och forskningsinstitut är oerhört spännande. Två skilda forskningsvärldar lär av varandra och utvecklar nya applikationer tillsammans.

Jämfört med den mänskliga hjärnan kan AI-tekniken hantera mycket mer data och fler dimensioner på ett problem.

– Om vi lyckas hitta rätt användning för AI och göra tekniken enkel att använda och anpassa till industrins olika behov, kan det ge företagen stora fördelar. Produktionen blir effektivare, snabbare och mer kostnadseffektiv. Framförallt försvinner monotona, farliga och icke-ergonomiska arbetsmoment.

Högskolans forskning genomförs i nära samverkan med industripartner inom flera branscher runt om i Sverige.

– Det här är jätteintressant forskning för många industriföretag. Inte minst för dem som vill kunna tillverka korta serier och reparera komponenter effektivt, klimatsmart och med hög kvalitet. Det ligger helt i linje med industrins hållbarhetsmål.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>