Denna vecka uppmärksammar Göteborgs Stad Orange Day – FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor
Hem EFTER PLUGGET Denna vecka uppmärksammar Göteborgs Stad Orange Day 2022

Denna vecka uppmärksammar Göteborgs Stad Orange Day 2022

Publicerat av: Redaktionen

Göteborgs Stad lyfter frågor om våld mot kvinnor och flickor genom att delta i kampanjen Orange Day.

FN:s Internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor infaller fredag 25 november. Aktiviteter pågår hela denna vecka.

Orange Day uppmanar till förändring

Våld mot kvinnor och flickor är ett utbrett problem, i Sverige och i världen. En av tre kvinnor utsätts under sin livstid för fysiskt eller sexuellt våld. För att uppmärksamma problemet och uppmana till förändring har FN utsett 25 november till Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor. Dagen kallas också för Orange Day. Färgen orange representerar en värld fri från våld mot kvinnor och flickor. Den 25 november lyser därför flera kända byggnader, torg och landmärken i Göteborg och resten av världen upp i orange.

Denna vecka uppmärksammar Göteborgs Stad Orange Day – FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor

Göteborgs Stad uppmärksammar Orange Day 2022

Göteborgs Stad uppmärksammar varje år Orange Day tillsammans med andra myndigheter och organisationer.

-Vi medverkar i Orange Day, som en del av ett långsiktigt och strategiskt arbete, säger Åsa Persson, Göteborgs Stads samordnare för arbetet mot våld i nära relationer. För att på sikt nå förändring måste vi börja tidigt i åldrarna. I år har vi därför tagit fram bordspratare som riktar sig till barn och ungdomar. Bordspratarna lyfter frågor om våld och går bland annat att hitta i stadens skolmatsalar.

Aktiviteter i Göteborg

Runt om i staden anordnar förvaltningar, bolag och ideella organisationer aktiviteter för barn, unga och vuxna invånare hela denna vecka. Några exempel på Orange Day-aktiviteter är informationssatsningar, föreläsningar och pyssel där du gör pärlarmband med namn på trygga personer du kan ringa om du behöver hjälp.

Den 25 november kl 16 arrangerar Göteborgs Stad tillsammans med UN Women en ljusmanifestation på Götaplatsen, till minne av de kvinnor och flickor som dött till följd av våld.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>