Högskolan invigde sin nya forskarutbildning
Hem UTBILDNING Högskolan invigde sin nya forskarutbildning

Högskolan invigde sin nya forskarutbildning

Publicerat av: Redaktionen

Torsdagen den 18 januari firade Högskolan i Skövde sin nya forskarutbildning inom området Hälsa i det digitala samhället.

Närmare hundra personer var på plats för att inviga Högskolans andra forskarutbildning, där både tal, posterutställning och frösättning fanns på programmet.

Festligheterna inleddes med att Mikael Wickelgren, tillförordnad prefekt för Institutionen för hälsovetenskaper, hälsade gästerna välkomna. I anslutning till välkomnandet visades en helt ny film om området Hälsa i det digitala samhället.

Filmen finns att se på Högskolans webbplats: Forskarutbildning i hälsovetenskap – Högskolan i Skövde (his.se)

Högskolan invigde sin nya forskarutbildning

Anna Dahl Aslan, Martin Gellerstedt, Annie Axelsson, Johan Rahmberg och Muriel Beser Hugosson vid Högskolans invigning av den nya forskarutbildningen i Hälsa i det digitala samhället.

Högskolans dekan Alexandra Krettek fortsatte sedan med att berätta mer om forskarutbildningens resa. Därefter följde ett panelsamtal där deltagarna diskuterade forskningsområdets inriktning. Martin Gellerstedt och Anna Dahl Aslan, båda professorer på Högskolan i Skövde, Annie Axelsson, samverkansdoktorand vid Högskolan och Skaraborgs Sjukhus, samt Johan Rahmberg, kommundirektör i Skövde kommun, diskuterade och gav exempel på den forskning som bedrivs just nu. De diskuterade även den samhälleliga betydelsen och hur utbildningen framöver kan sätta avtryck i både Skövde och Skaraborg.

Sedan hölls själva invigningen. Högskolans rektor, Muriel Beser Hugosson, berättade först om utbildningens betydelse för Högskolan i Skövde.

– Det här betyder väldigt mycket för oss. Vi är helt unika i landet – det här forskningsområdet finns ingen annanstans i Sverige. Det ligger helt rätt i tiden och är ett viktigt område när vi pratar om samverkan. Det här påverkar alla, sade hon.

Digitalis purpurea – symbolisk blomma

Detta följdes av en symbolisk frösådd – de fyra paneldeltagarna sådde fröer av digitalis purpurea (fingerborgsblomma) och rektor vattnade sedan krukan.

Digitalis purpurea är vacker att se på och kan användas för att framställa medicin mot exempelvis hjärtsvikt, men den är samtidigt livsfarlig att förtära som den är. Genom det vill Institutionen för hälsovetenskaper symbolisera att digitalisering kan vara god, men bör behandlas med försiktighet då det även kan finnas risker. Den nya forskarutbildningen fokuserar på både de positiva och negativa delarna av digitaliseringen.

Efteråt bjöds gästerna på mingel med tilltugg, posterutställning och dialoghörna om forskarutbildningen.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>