Högskolan Väst ansöker om YH-utbildning inom elkraftteknik
Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING Högskolan Väst ansöker om YH-utbildning inom elkraftteknik

Högskolan Väst ansöker om YH-utbildning inom elkraftteknik

Publicerat av: Redaktionen

Högskolan Väst har lämnat in en ansökan till Myndigheten för yrkeshögskolan om att få anordna en yrkeshögskoleutbildning.

Det rör sig om en utbildning till elkrafttekniker.

– Elförsörjning är en av våra största samhällsutmaningar nu när vi avvecklar kärnkraften och elektrifierar för att skapa ett fossilfritt samhälle. Det finns därför ett stort behov av arbetskraft som vi vill hjälpa till att möta, säger Per Nylén, prefekt på Institutionen för ingenjörsvetenskap på Högskolan Väst.

Högskolan Väst ansöker om YH-utbildning inom elkraftteknikHögskolan har tidigare anordnat ett elkraftteknikerprogram. På grund av bristande utbildningsanslag från staten har dock högskolan tvingats pausa programmet. Högskolan Väst har under ett antal år överproducerat utbildning, det vill säga utbildat fler än man fått anslag för.

Behoven på arbetsmarknaden har fått högskolan att leta nya vägar att erbjuda en utbildning till elkrafttekniker. Den tänkta YH-utbildningen påminner om det program som högskolan tidigare erbjöd, men med ett tyngre fokus på digitalisering och konstruktionsteknik.

– YH-utbildningen innehåller även mer praktik och har en ännu större interaktion med näringslivet. Den vänder sig delvis till en annan målgrupp genom att den riktar sig mer mot yrkesverksamma som vill byta inriktning. Det här menar vi är positivt för arbetsmarknaden då tidigare yrkeserfarenhet är värdefullt, säger Per Nylén.

Om planerna faller väl ut kommer Myndigheten för yrkeshögskolan att bevilja ansökan under inledningen av 2022. Utbildningen skulle då kunna starta hösten 2022.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>