Nu får fler barn och unga i Kristianstad uppleva äventyr i naturen
Hem EFTER PLUGGET Nu får barn och unga i Kristianstad uppleva äventyr i naturen

Nu får barn och unga i Kristianstad uppleva äventyr i naturen

Publicerat av: Redaktionen

Tillsammans med Friluftsfrämjandet, Mentor Sverige och Kristianstads kommun drar Scouterna igång ett stort samarbetsprojekt i Kristianstad.

Projektet ska få fler barn och unga att upptäcka naturen, få tillgång till meningsfulla fritidsaktiviteter och få fler stöttande vuxna runt sig.

Tillsammans kommer kommunen och organisationerna anordna en rad olika aktiviteter på skolor i Kristianstad, såsom scouting i skolan, dagläger under skolloven och gruppmentorskap med friluftstema. Syftet med aktiviteterna är att stärka barn och unga med naturen som arena och ge barn fler stöttande vuxna förebilder kring sig.

– Naturen finns till för alla, men alla har inte fått chansen att upptäcka den än. Vi vill ge fler barn och unga sammanhang utanför skolan, där de kan trivas, utvecklas och må bra. Det känns extra kul att få sprida den möjligheten just här i Kristianstad, som vi har så god relation till sedan lång tid tillbaka, säger Anna Molin, Scouternas projektkoordinator i Kristianstad.

I Kristianstads kommun ingår projektet i stadsutveckling Näsby, ett långsiktigt uppdrag där kommunen arbetar tillsammans med boende och verksamma för att utveckla Näsby till en hållbar stadsdel.

Nu får fler barn och unga i Kristianstad uppleva äventyr i naturen

Nu får fler barn och unga i Kristianstad uppleva äventyr i naturen. Foto: Eva Edsjö

– Jag är väldigt glad över att Kristianstad får vara en del av den här satsningen. Kristianstads kommun har samarbetat med scoutrörelsen länge och vi har stort förtroende för scouternas sätt att arbeta. Jag har stora förväntningar på vad Scouterna tillsammans med Friluftsfrämjandet och Mentor Sverige kommer att kunna åstadkomma, säger Camilla Palm (M), kommunalråd Kristianstads kommun.

Projektet kommer också ge högstadie- och gymnasieungdomar möjlighet att få en mentor – en förebild som kan ge stöd i frågor som skola, jobb och framtid.

– Nu söker vi vuxna med friluftsintresse som vill bli mentorer för ungdomar i åldern 13–19 år. Som gruppmentor matchas du med en grupp på fyra till sex ungdomar som är nyfikna på att lära sig mer om självledarskap med naturen som arena, säger Melissa Vedinlic, verksamhetskoordinator på Mentor Sverige.

Kristianstad är en av tre utvalda städer, vid sidan av Göteborg och Stockholm. Projektet finansieras av Postkodlotteriet och pågår under fyra år.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>