(Krönikören) – testar – Nexustelefoner är något speciellt, de tillverkas av olika tillverkare och det som utmärker dem är att de har en högre kvalitet (enligt Google) och har en “ren” version av Android som operativsystem. De senaste Nexustelefonerna görs av LG och Huawei, (LG Nexus 5X och Huawei Nexus 6P)
[slideshow_deploy id=’1487′]
Flaggskeppet, om man får kalla den för det, är Huawei Nexus 6P. En telefon som har en stor skärm, fingeravtrycksläsare, kameror av hög kvalitet och en trevlig design.
Första intrycket –
När man tar fram telefonen slår det en hur stor den är. Den är jättestor. Det finns inget sätt att ta isär telefonen, som har varit brukligt på de flesta Androidtelefoner tills för något år sedan. Det innebär att man inte kan utöka minnet, eller öppna telefonen för att ta ur batteriet när den hängt sig. SIM-kortsläsaren får man fram genom att trycka in en medföljande pinne i ett litet hål så SIM-korts-släden kommer ut. (nano-SIM) Precis som på vilken iPhone som helst, alltså.
Inga knappar på framsidan, hemknapp och tillbakaknapp är på skärmen. Endast två knappar finns på höger sida, på-knapp och volym. Volymknappen kan dock användas till andra saker än volym beroende på applikation. På framsidan finns två högtalare och givetvis en kamera, på baksidan finns den berömda fingeravtrycksläsaren och kamera med LED-blixt. Telefonen har en laddningsport som inte är micro-USB utan det är USB-C, vilket har finessen att man inte behöver vända kontakten rätt. <ironi>Som jag har väntat på detta, det var verkligen ett problem innan.</ironi> Udda nog så har den medföljande kabeln USB-C i båda ändar, både i laddaren och i telefonen, vilket är ett omak om man skulle vilja ansluta telefonen till datorn eller en laddare i bilen. Man kan om man vill, ta kabeln och koppla ihop två telefoner som har USB-C, men jag antar att det är sällan man vill göra detta när telefonen stöder snabb delning över blåtand, WiFi och NFC.
När man använder telefonen är storleken inte ett problem utan en tillgång, men så fort man vill stoppa ner telefonen får man något av ett problem. Bakfickan är för liten, bröstficka är inte att tänka på. Det brukar få bli en innerficka eller bära runt på den. Den känns som att den skulle vara ömtålig, antagligen för att den är så stor och av glas, men den är antagligen inte så ömtålig som man tror. Chassit är i metall och skärmen skall enligt uppgift vara otroligt tålig.
Om Android –
Om man har haft en Androidtelefon förut, vilket jag har, märker man skillnad på Android på en Nexus och Android på t.ex. Samsung, LG, Sony eller motsvarande. Min senaste telefon var en Samsung och man blir ju van vissa handgrepp som följer med versionen av Android för Samsung. Vissa saker fattades liksom när man använde telefonen i början. Men det är inte helt olikt när man byter bil, farthållarens knappar sitter på “fel” ställe och reglagen till klimatanläggningen ser annorlunda ut. (Som experiment laddade jag ned just Samsungs touchwiz till telefonen, och blev snabbt varse att jag inte behövde det)
Prestanda –
Telefonen är snabb, jättesnabb, men det borde den vara när den är den nya Nexus flaggskepp. Kamerorna är snabba och gör bra bilder. Jag vill helst inte prata megapixel, för det är så mycket annat i en kamera som bestämmer hur bra bild det blir. Den telefon jag testar har 32GB minne och det är nog i minsta laget, det finns versioner med 64GB och 128GB minne. Med tanke på att man inte kan stoppa i extra SD-minne så kan det vara en bra idé att köpa mycket minne från början.
Fingeravrycksläsaren –
Läsaren sitter på baksidan av telefonen. Det är en liten cirkel som känns tydligt och man har inga problem att nå den eller hitta den. Läsaren fungerar så att när man har konfigurerat fingrarna så nuddar man bara baksidan och telefonen låses upp direkt. Inga väntetider, direkt! Detta är mycket bra, jag har erfarenhet av andra läsare där man måste väcka telefonen för att sedan låsa upp den. Här är det bara ett steg. En annan sak som är bra är den taktila responsen från telefonen när man låser upp eller blir nekad. (Kul är att nekad-responsen känns som telefonen säger “Nuh-uh!”)
Sammanfattning –
Som telefon, eller ja kommunikationsenhet, är den underbar. Huawei Nexus 6P har en väldigt tilltalande design. Man kan ha synpunkter på den svarta glasbiten på baksidan, men personligen gillar jag den. Jag tycker inte att den sticker ut för mycket och den fastnar inte i saker som andras upphöjda kameror kan göra. Som just telefon, när man skall ringa samtal, sköter sig telefonen utmärkt. Att skicka SMS var inte lika intuitivt i början, men det har att göra med appen för detta. Men i ärlighetens namn så gör man dessa saker ganska lite nu för tiden. Man använder andra sätt att kommunicera, epost, WhatsApp, KiK, Facebook Messenger, Snapchat, Hangouts och så vidare. Skärmens storlek gör att telefonen är väldigt trevlig att surfa på, titta på film, spela, m.m. Skärmens storlek är en vanesak när det gäller att stoppa undan telefonen, den är stor. Storleken är som en Apple iPhone 6+ som exempel. Man vänjer sig, alltså. Det bästa med telefonen är att det är “bara” Android på den, inga krusiduller. Man lägger till det man vill ha eller låter bli. Mycket bra!
Kan jag rekommendera att köpa telefonen?
Ja, den här telefonen är i toppskiktet. Den är snabb och välkonstruerad. Jag skulle dock rekommendera att köpa en med så mycket minne ni har råd med, för ni kommer att vilja använda telefonen till många olika saker.
Betyg:
Krönikör Charlie Jarl