Hem SKOLNIVÅFÖRSKOLA 25 000 vårdnadshavare i Göteborgsregionen har tyckt till om förskolan

25 000 vårdnadshavare i Göteborgsregionen har tyckt till om förskolan

Publicerat av: Redaktionen

För första gången har kommunerna i Göteborgsregionen genomfört en regiongemensam enkät till vårdnadshavare inom förskola och familjedaghem.

Under fem veckor i november-december svarade 25 000 vårdnadshavare inom förskola och familjedaghem på frågor gällande verksamheten.

Syftet med enkäten var att ge ett underlag om hur vårdnadshavarna uppfattar att förskoleverksamheten svarar mot målen i förskolans läroplan. Resultatet kommer att användas i kommunernas systematiska kvalitetsarbete och verksamheterna får rapporter ner på avdelningsnivå, förutsatt att det är sju eller fler svarande.

25 000 vårdnadshavare i Göteborgsregionen har tyckt till om förskolan

Mest positiva var vårdnadshavarna gällande att verksamheten är rolig, trygg och lärorik för alla barn, att personalen tar väl hand om barnet samt att barnen lär sig hur man fungerar i grupp. I samtliga frågor, på regional nivå, var vårdnadshavarna positivt inställda till verksamheten.

850 förskolor och familjedaghem deltog i enkäten, vilket sammanlagt ger 2 650 avdelningar och 39 000 inbjudna vårdnadshavare. Enkäten var översatt till arabiska, BKS, engelska, finska, persiska, somaliska och turkiska och ca 900 personer valde att svara på annat språk än svenska.

64% av vårdnadshavarna i regionen svarade på enkäten. Högst svarsfrekvens hade Lerums kommun på hela 80%. Ytterligare sju kommuner hade över 70% i svarsfrekvens.

Enkätundersökningen omfattar vårdnadshavare i såväl kommunala som fristående verksamheter i Ale, Alingsås, Göteborg, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö.

Uppdraget är en naturlig fortsättning på den regiongemensamma elevnkäten, där samordning har skett sedan 2011. Arbetet är väl förankrat och högt prioriterat i kommunerna vilket bland annat den höga svarsfrekvensen visar på. Den regiongemensamma enkäten åskådliggör nyttan av och kraften med regional samverkan.

Resultatet av undersökningen redovisas avdelnings-, förskole-, kommun samt regional nivå för samtliga kommuner. Några kommuner har ytterligare redovisningsnivå. De kommunala samt det regionala resultatet finns tillgängligt på www.grkom.se/u3 från och med vecka 7.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>