Hem FORSKNING Högskolan i Halmstad utbildar fler forskare knutna till lärarutbildning

Högskolan i Halmstad utbildar fler forskare knutna till lärarutbildning

Publicerat av: Redaktionen

Just ny rekryterar Högskolan i Halmstad fem doktorander till tre forskarskolor som fokuserar på digitalt lärande respektive ämnesdidaktik inom lärarutbildningen.

Forskarskolorna erbjuder spännande möjligheter att skapa intressant forskning inom lärarutbildningens och skolans områden.

Högskolan i Halmstad utbildar fler forskare knutna till lärarutbildningUnder första halvåret 2020 byggs forskarskolornas verksamhet upp vid Högskolan i Halmstad och de andra samverkande lärosätena, för att enligt plan starta till hösten 2020. Alla tre forskarskolor är finansierade av Vetenskapsrådet med totalt 120 miljoner kronor.

– Vi är mycket glada över att börja rekrytera och välkomnar ansökningar från såväl yrkesaktiva lärare på olika skolor som personer som är verksamma inom lärarutbildningar och som vill utbilda sig till forskare och samtidigt bidra till lärarutbildningen, säger Pernilla Nilsson, vetenskaplig ledare för de tre forskarskolorna.

KÄKK: Kunskap, ämnen och kvalitet i lärarutbildning och klassrum – en forskarskola för lärarutbildare, i samverkan mellan Karlstads universitet, Högskolan i Halmstad och Högskolan Väst, som erbjuder doktorandtjänster i olika ämnen. Forskarskolan hålls samman av gemensamma kurser och seminarier.

UPGRADE: Lärarutbildning och skolans digitalisering är en nationell forskarskola i samarbete mellan nio lärosäten. Syftet är att stärka den digitala kompetensen i lärarutbildningarna och öka andelen lärarutbildare med forskarutbildning. Värdlärosäte är Umeå universitet.

FontD: Nationella forskarskolan i naturvetenskapens och teknikens didaktik syftar till att utveckla praktiknära forskning som analyserar och utvecklar didaktiska modeller för att främja lärande i naturvetenskap, både i skolan och i lärarutbildningen. FontD är ett nätverkssamarbete mellan tio lärosäten med Linköpings universitet som värd.

Doktorandtjänsterna riktar sig till lärare och lärarutbildare som är intresserad av att forska kring digitalt lärande i skola och lärarutbildning, samt kring ämnesdidaktiska frågeställningar relaterat till undervisning och lärande i naturvetenskap, matematik och samhällsvetenskap. Forskningsprojekten i samtliga forskarskolor ska knytas till grundskola, gymnasieskola eller lärarutbildning.

Doktoranderna knyts till lärarutbildningen, Akademin för lärande, humaniora och samhälle vid Högskolan i Halmstad, och ingår i en forskande miljö med fokus på digitalt lärande och ämnesdidaktik.

– Att vara doktorand i en forskarskola innebär att du möter doktorander från andra lärosäten som ingår i samma forskarskola. På så sätt kan du skapa ett värdefullt nätverk med doktorander och forskare över hela Sverige. Genom forskarskolorna väver vi ett samarbete med ett 20-tal lärosäten, det är viktigt för såväl den enskilda doktoranden som för vår lärarutbildning, säger Pernilla Nilsson.

Mer information om forskarskolorna

Kontakt: Pernilla Nilsson, professor i naturvetenskapens didaktik, 070-835 27 72, pernilla.nilsson@hh.se

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>