Hack for Sweden är ett årligt hackathon där personer intresserade av programmering utmanas att hitta lösningar på olika problem.
Eleverna Johan Lind, André Edetun Falk och Amandha Stensson från NTI Gymnasiet Örebro placerade sig i topp med laget High Tech Unicorn.
Årets tävling hade temat hållbarhet. Eventet startade torsdag den 4 april och avslutades på lördagen. Under dagarna skulle deltagarna anta en av utmaningarna, brainstorma idéer, välja den bästa och sedan utveckla den så fort och så bra som möjligt.
– Vi visste väldigt lite om vad vi gav oss in på när vi anmälde oss men eftersom vi gillar utmaningar tog vi klivet, säger Johan Lind, elev på NTI Gymnasiet Örebro.
Totalt 500 deltagare fick 40 timmar på sig att ta sig an en utmaning inom hållbarhet kopplad till någon av FN:s 17 globala mål.
– Vårt lag valde att rikta in oss på business-kategorin och problemet med transporter vid näthandel, fortsätter Johan. – Det är många som beställer kläder och skor av flera storlekar för att sedan returnera de som inte passar och denna transport skapar koldioxidutsläpp. Vi skapade ett tillägg till webbläsaren som ger en vänlig påminnelse om dessa utsläpp, säger Johan.
De två andra eleverna från skolan var André Edetun Falk och Amandha Stensson. Ytterligare två personer anslöt sig till laget High Tech Unicorns inför tävlingen.
– Det var väldigt lärorikt och givande att arbeta med två personer som vi inte kände. De är äldre än oss och har andra perspektiv men begränsade programmeringskunskaper, säger Johan.
De tre gymnasieeleverna är mycket nöjda med sitt deltagande och är med all rätt stolta över att vara ett av de lag som blev nominerade till slutsegern och som tog hem bronsmedaljen i sin kategori. De hoppas kunna vara med även nästa år och då lyckas ännu bättre.
Juryns motivering:
“High Tech Unicorns offers a simple solution to help change the return behaviour of consumers who shop online. This team has already created a Chrome Extension that allows for testing the impact of their idea early on and will be able to spread knowledge and highlight an often overlooked problem in the return behaviour.”