Högskolan i Skövde bildar nytt Europauniversitet
Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING Högskolan i Skövde bildar nytt Europauniversitet

Högskolan i Skövde bildar nytt Europauniversitet

Publicerat av: Redaktionen

Tillsammans med nio andra lärosäten i nio länder ska Högskolan i Skövde bilda ett nytt Europauniversitet.

Detta står klart efter att EU har beviljat de tio lärosätenas gemensamma ansökan om att få starta Europauniversitetet INGENIUM.

I mars skickade Högskolan i Skövde in en ansökan om att få bilda ett nytt Europauniversitet. Ansökan gjordes tillsammans med nio andra europeiska lärosäten inom alliansen INGENIUM med stöd av det omgivande samhället i närregionerna. I dagarna meddelade EU-kommissionen att man beviljar lärosätenas ansökan.

– Ett mycket positivt besked för Högskolan i Skövde och vår region. INGENIUM kommer att stärka oss och vi får nya möjligheter att positionera både vår utbildning och vår forskning på en internationell arena, säger Mikael Ejdebäck som är vicerektor för internationalisering på Högskolan i Skövde.

Regionala samarbetspartners

Högskolan i Skövde bildar nytt Europauniversitet

Tillsammans med nio andra lärosäten i nio länder ska Högskolan i Skövde bilda ett nytt Europauniversitet. Detta står klart efter att EU har beviljat de tio lärosätenas gemensamma ansökan om att få starta Europauniversitetet INGENIUM.

Det är inte bara Högskolan i Skövde som kan glädjas över beskedet från EU-kommissionen. Även Högskolans samarbetspartners, IDC West Sweden, Science Park Skövde, Skaraborgs kommunalförbund, Skövde kommun och Västra Götalandsregionen/Skaraborgs sjukhus står bakom satsningen.

Därför har de positiva effekterna av Europauniversitetet goda förutsättningar att få starkt regionalt genomslag.

En modell för internationellt samarbete

Lärosätena i INGENIUM ska tillsammans skapa en modell för sitt internationella samarbete. I modellen kommer undervisnings- och forskarteam som jobbar över olika ämnesgränser utgöra en viktig del. Möjligheten för studenterna att få tillgång till de olika lärosätenas utbildningsutbud och därmed skapa sig unika och profilerade utbildningar kommer att vara en annan viktig del av modellen.

– Vi samarbetar redan med högskolor och universitet runt om i Europa, men genom INGENIUM får vi möjlighet att kraftsamla och skapa tätare samarbeten än vad vi har i normala fall. Det är lite som att få pengar för att skapa ett internationellt fotbollslag där du i förväg vet att alla spelarna kommer att fungera ihop och komplettera varandra, förklarar Mikael Ejdebäck.

EU-kommissionen finansierar uppbyggnaden av Europauniversitetet INGENIUM med 14,5 miljoner euro (närmare 152 miljoner kronor) under fyra år. Pengarna kommer från det så kallade Erasmus+-programmet.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>