Sajten minnen.se samlar människors berättelser om sitt vardagsliv för framtiden och är en av 10 nättjänster i Sverige som i år tilldelas IDG:s hederspris.
På insamlingssajten kan alla bidra med sin historia och hjälper på så sätt museer och kulturarvsinstitutioner att bygga upp värdefull kunskap om samtiden för framtiden.
Nyhetssajten IDG utser varje år Sveriges 100 bästa sajter och nättjänster.
Minnen är en av tio nättjänster som i år tilldelas ett hederspris. Motiveringen till hederspriset lyder:
”Minnen är sajten som låter vem som helst bidra med sina upplevelser till en minnesbank som ska hjälpa kommande generationer och forskningsvärlden att förstå hur vardagen fungerade år 2020.
Det ska bli mycket spännande att se hur vi i framtiden kommer att använda oss av den här digitala minnesbanken.”
Minnen initierades och byggdes ursprungligen upp av Nordiska museet och har sedan starten 2015 utvecklats till att bli en bred samnordisk insamlingsplattform. På Minnen med sajterna minnen.se och minner.no samarbetar idag ett stort antal museer i Sverige och Norge, för att samla in allmänhetens egna berättelser och bilder om hur deras liv gestaltar sig och hur deras tankar inför framtiden ser ut.
–Vi är stolta och glada över att vårt arbete får ett så fint omnämnande. Priset vill vi dela med alla de som hjälper Nordiska museet att dokumentera sitt vardagsliv, inte minst de som frikostigt delar med sig av sina personliga coronaberättelser, säger Sven Rentzhog, avdelningschef för Digital interaktion som ansvarar för uppbyggnaden av Minnen på Nordiska museet.
–Det här fina hederspriset ger oss en extra sporre i vårt fortsatta arbete med att stärka och vidareutveckla museet som det medskapande museet, där samtidsdokumentationen utgör en bärande del av verksamheten. Ett insamlingsarbete som genererar en mångfald av berättelser om livet och arbetet i Sverige och Norden, säger Sanne Houby-Nielsen, styresman på Nordiska museet.
Nordiska museets pågående insamlingar
Insamling av Coronaberättelser
Hur påverkar coronaviruset vår vardag? I våras startade museet en digital insamling där alla kan dela med sig av sin upplevelse och erfarenhet av coronavirusets framfart. Flera tusen personer har redan bidragit och ett större internationellt forskningsprojekt initierat av Karolinska Institutet använder sig av de insamlade berättelserna.
Så här berättar Cheyenne 35 år om hur hon ser på framtiden efter Corona: ”Jag hoppas den här upplevelsen får oss som människor att bli vänligare, öppnare och medvetna om att vi KAN ändra våra beteenden för att ställa om till ett hållbarare samhälle och ta tag i den verkliga krisen. Klimatkrisen. Jag hoppas!”. Läs hela Cheyennes berättelse här.
Insamlingen genomförs och presenteras på minnen.se/tema/corona
Insamlingen Mitt liv: om en vanlig dag i barns liv
Insamlingen Mitt liv riktar sig till grundskolan och bjuder in elever till att berätta om sin tillvaro här och nu, med fokus på en helt vanlig dag. Insamlingen kommer att pågå under flera år och är ett gemensamt projekt mellan Nordiska museet och UR. En liknande insamling gjordes 1942, i skuggan av andra världskriget. Då skildrade tusentals skolbarn sina hem och sina liv med detaljerade teckningar, foton och handskrivna dokument. Över 2000 grundskoleelever från skolor runt om i landet har redan påbörjat sina berättelser.
Så här berättar Lova 9 år hur hon tror att hennes liv gestaltar sig 2050: ”Jag tror att dom har börjat skapa svävande bilar och att corona är över. Jag tror att jag och Penny fortfarande är bästisar…”. Läs hela Lovas berättelse här.