Hem EFTER PLUGGET En halv miljon unga har känt smärta framför bildskärm

En halv miljon unga har känt smärta framför bildskärm

Publicerat av: Redaktionen

Idag använder vi surfplattor och datorer från ett par års ålder.

Nu visar en ny undersökning genomförd av Kantar Sifo att hela 64 procent av unga personer mellan 18 – 29 år har upplevt smärta i arm, axel eller nacke vid bildskärmen.

En halv miljon unga har känt smärta framför bildskärm

Det här riskerar att bli ett folkhälsoproblem samtidigt som kunskapen är låg om hur det påverkar oss och hur smärtan kan undvikas.

Mer än hälften av de svenskar som dagligen arbetar vid bildskärm, 1,9 miljoner människor, har känt smärta i arm, axel eller nacke. Det visar en ny undersökning genomförd av Kantar Sifo om svenska folkets upplevelse av att arbeta vid bildskärm. Av de tillfrågade i åldern 18 – 29 år uppger 64 procent, vilket motsvarar drygt en halv miljon unga, att de känt smärta vid bildskärmsarbete.

– Förklaringen kan vara en kombination av att många unga nonchalerar dessa problem som något övergående. De har också levt ett liv där datorer är en naturlig del av vardagen och något de har haft tillgång till hela sitt liv, både i det privata och under studietiden. När de kommer ut i arbetslivet och lägger en stor del av sin vakna tid framför en bildskärm, både på jobbet och privat, accentueras problemen, säger Anders Ehnbom, VD Mousetrapper.

Tiden som vi tillbringar framför bildskärm är i princip konstant hela arbetslivet. 92 procent av de yngsta, 18 – 29 år, spenderar minst 2 timmar framför bildskärmen på jobbet varje dag. Bland de äldsta, 50 – 64 år, är det 91 procent. Skillnaden är att de äldsta inte gjorde det när de var i 20-årsåldern.

– Vi riskerar att en stor grupp unga får problem att klara sina arbetsuppgifter i framtiden eftersom så kallad musarm kan förebyggas men är svår att helt bli av med. Med undersökningen hoppas vi kunna bidra till ökad insikt om problemet och om vikten av bra ergonomi och tekniska hjälpmedel för att förebygga smärta vid bildskärmsarbete, säger Anders Ehnbom.

Fakta ur undersökningen:

  • 57 procent av de tillfrågade i undersökningen, vilket motsvarar 1,9 miljoner svenskar, uppgett att de har känt smärta vid bildskärmen.
  • 69 procent av de kvinnor som arbetar vid en bildskärm har känt smärta.
  • 64 procent av de unga (18-29 år) har upplevt smärta vid bildskärmen.
  • 57 procent har provat någon form av teknisk lösning och av dessa svarade 71 procent att det anser att det hjälpt. 84 procent har provat ett höj- och sänkbart skrivbord, 54 procent en ny mus. Ny stol och tangentbord har provats av cirka 35 procent och 16 procent uppger ”något annat” som svar.

Ergonomiska övningar för att förebygga smärta vid bildskärmsarbete:

Några enkla övningar kan vara att: Sträck ut armarna framför dig, håll ihop händerna och känn att skulderbladen sträcks isär. Håll positionen i 5-15 sekunder. Spreta med fingrarna och knyt näven växelvis. Upprepa 10 gånger med varje hand och känn hur spänningar släpper. Trötta ben hjälps av att med fötterna i golvet lyfta hälarna. Upprepa gärna 20 gånger.

Axelsmärtor kan förebyggas om du ställer dig upp med höger ben framför det vänstra i en dörröppning. Sätt höger hand (vänster om du är vänsterhänt) i ländryggen med handflatan utåt. Sätt armbågens baksida mot dörrkarmen och töj försiktigt i 5-10 sekunder genom att du lutar överkroppen bakåt. Då åker armbågen framåt. Slappna av och upprepa ett par gånger.

Ergonomiska lösningar för att förebygga smärta vid bildskärmsarbete:

Byt ut den traditionella musen mot ett ergonomiskt pekdon som förebygger exempelvis musarm. Ett sådant alternativ är Mousetrapper som är utformad för att skapa en naturligt ergonomisk position så att armbågen hamnar innanför axeln, vilket drastiskt minskar problemen med smärta i arm, axel och nacke. Höj- och sänkbart skrivbord har flera fördelar. Dels kan du enkelt se till att du sitter rätt genom att kontrollera att armbågarna är i höjd med skrivbordet när du sitter avslappnat med rak rygg.

Den uppenbara fördelen är annars att man enkelt kan variera mellan stående och sittande. Stående har fördelen att du aktiverar fler muskler om du samtidigt flyttar vikten då och då mellan benen. Ett tips är att stå och arbeta direkt efter lunchen, vilket är en fördel för matsmältningen. Sitt rätt med en stol som du kan justera. En lätt framåtlutad ställning är att föredra. Fötterna ska stå stadigt på golvet och se till att ländrygg och underarmar får att bra stöd.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>