Hem EFTER PLUGGET Microsoft och Kodcentrum arrangerar kodningsevent för barn

Microsoft och Kodcentrum arrangerar kodningsevent för barn

Publicerat av: Redaktionen

Den 7-12 december arrangeras Hour of Code över hela världen, i syfte att uppmärksamma världens ledare om ungas behov av kodning. I Sverige genomför Microsoft och Kodcentrum en kodningslektion för barn och unga den 12 december.

Lördag den 12 december kommer Microsoft och Kodcentrum genomföra ett ”Hour of Code”-evenemang på Microsoft huvudkontor i Akalla. På plats kommer talespersoner för Microsoft och Kodcentrum att finnas, för att tillsammans med volontärer introducera ett femtiotal barn och unga till kodning.diplom

Att lära sig koda är i grunden en demokratifråga. Alla barn, oavsett bakgrund, måste få chansen till digitalt skapande, säger Emelie Dahlström, Generalsekreterare för Kodcentrum.

Hour of Code är ett globalt initiativ för att under en dag uppmärksamma världens ledare om behovet av att barn och unga får verktyg för att utforska kodning och digitalt skapande.

– Ska vi kunna möta behovet av programmerare måste fler unga få chansen att lära sig att koda och utforska digitalt skapande. För framtidens unga kommer olika kodspråk vara lika viktiga som kunskaper i engelska är idag, säger Joke Palmkvist, Ansvarig för Skola- och högre utbildning på Microsoft.

Bakgrund om bristen på programmerare

Ungas kunskaper om kod, programmering och digitalt skapande har diskuterats flitigt det senaste året. Inte minst på grund av att kunskap om och färdigheter i digitalt skapande och programmering blir allt viktigare i takt med att samhället digitaliseras.

I framtiden kommer allt fler arbeten kräva någon form av digital kompetens, och redan idag är bristen på programmerare stor både i Sverige och inom EU. År 2020 beräknar EU-kommissionen att det kommer saknas närmare 1 miljon programmerare inom EU, något som i hög grad påverkar innovationstakten och även ekonomin.

På både Microsoft och Kodcentrum tror vi på att goda förebilder inom kodning river ner de murar och myter som finns om kod och programmering. Därför strävar vi efter att introducera, inspirera och engagera barn och unga oavsett bakgrund i vårt arbete med att göra kodkunskaper tillgängliga för alla.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>