Hem NYHETER Intensivt arbete för att få fram lediga studentbostäder inför terminsstart

Intensivt arbete för att få fram lediga studentbostäder inför terminsstart

Publicerat av: Redaktionen

Den 12 juli skickas antagningsbeskeden ut för höstens högskoleutbildningar.

Samtidigt som de blivande studenterna får ett glädjande besked, upplever många stor stress inför sitt boende under studietiden.

Hos Stockholms studentbostäder pågår ett intensivt arbete för att få fram så många bostäder som möjligt åt studenterna.

Intensivt arbete för att få fram lediga studentbostäder inför terminsstart

För att få ett studentrum, dvs ett boende där man delar gemensamma utrymmen och kök, är den genomsnittliga kötiden på Stockholms studentbostäder från 13 månader. Det innebär att det är många som med drygt ett års kötid kan få ett studentrum.

Svårare däremot är det att få en så kallad studentetta eller lägenhet, dvs ett boende där du inte delar några utrymmen med andra studenter. Där är genomsnittlig kötid 3-4 år. Om man ser totalt för alla olika typer av studentboenden så var genomsnittlig kötid i maj för att få en studentbostad 2 år och 3 månader.

– Vi vet att det är många studenter som saknar bostad när antagningsbeskeden kommer. Vi jobbar därför medvetet för att se till att det finns ett stort antal lediga bostäder inför terminsstarten, berättar Maria Granbom, chef för kundservice på Stockholms studentbostäder.

För att kunna få loss så många studentbostäder som möjligt säkerställer Stockholms studentbostäder att det bara är studenter som bor i bostäderna. Det görs två gånger om året genom så kallad boprövning. Hyresgästerna kontrolleras då att de uppfyller kraven om att ha presterat minst 15 högskolepoäng eller motsvarande, samt att de är medlemmar i en SSCO-ansluten studentkår. Under förra året genomgick totalt 10 250 hyresgäster boprövning, som medförde att cirka 1 250 hyreskontakt sades upp, vilket kunde frigöra nya bostäder till studenter i kön.

Inför höstens terminsstart kommer Stockholms studentbostäder att kunna förmedla omkring 1 000 bostäder. Maria Granboms tips till studenter som just nu står i kö hos är att vara aktiv:

– Var aktiv i ditt bostadssökande och gå in hela tiden på vår hemsida och gör bokningar. Ett annat tips är att också att titta hos Stockholms stads bostadsförmedling, som även förmedlar studentbostäder, eller akademisk kvart som förmedlar andrahandskontrakt till studenter. För de flesta löser sig boendet inom den första terminen, så ge inte upp om du inte får ett permanent boende till terminsstart, utan fortsätt att vara aktiv i ditt sökande, säger Maria.

Nya studentbostäder byggs

Även om 2017 var ett riktigt bra år för nya studentbostäder i Stockholms län, så är det fortfarande stor efterfrågan på bostäder som är billiga. Stockholms studentbostäder planerar att de kommande åren utöka sitt fastighetsbestånd med cirka 2 000 nya studentbostäder. Expansionen startade förra året med att studentbostadsområdet Strix i Solna byggdes ut med två nya byggnader om totalt 248 nya studentbostäder. Närmast står att påbörja en utbyggnad av studentbostadsområdet Lappkärrsberget, där det ska skapas cirka 800 nya studentbostäder samt Björkhagen med 200 nya bostäder. Vidare pågår detaljplanearbete för nyproduktion vid Jerum, Fyrtalet och Forum i centrala Stockholm.

– Vi har arbetat hårt för att få igång vår nyproduktion och gläds åt att vi nu verkligen är igång och bygger nya hem för studenter. Att det kommer fler bostäder som är anpassade efter studenternas behov är ett nödvändigt och välkommet tillskott till Stockholms bostadsmarknad, säger Ingrid Gyllfors, vd på Stockholms studentbostäder.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>