Hem PEDAGOGSNACK Elever på IT-Gymnasiet startar IT-support för äldre

Elever på IT-Gymnasiet startar IT-support för äldre

Publicerat av: Redaktionen

Med dagens snabba tekniska utveckling tvingas många äldre människor in i en digital värld som en del kan uppleva som ovan och svår.

Att utföra bankärenden på nätet kan vara nog så utmanande för någon med begränsad datorvana.

Därför ska elever på IT-Gymnasiet i Helsingborg starta en IT-supportgrupp för äldre.

– Allt fler tjänster i vårt samhälle blir digitala, att bara gå till banken är inte helt oproblematiskt idag. Det är en stor omställning för många äldre och eftersom våra elever är tekniskt kunniga vill vi gärna hjälpa till på de sätt vi kan, säger Mickey Missler som undervisar i IT-ämnen på skolan.

Samarbete mellan flera aktörer

Elever på IT-Gymnasiet startar IT-support för äldre

Projektet är ett samarbete mellan IT-Gymnasiet, Norra Skånes Senioruniversitet, Studieförbundet vuxenskolan och Stadsbiblioteket i Helsingborg. Vid sex tillfällen, med start i januari, ska 23 elever från IT-Gymnasiet träffa 28 seniorer för att hjälpa dem med saker som de upplever som svåra.

– Det är våra sistaårselever på skolan som gör detta i kursen Datorsamordning och IT-support.

Ett av målen i den kursen är att eleverna ska kunna ge pedagogisk handledning och skapa pedagogiskt material som är lätt att följa. För att vi ska veta att det funkar behöver vi jobba skarpt och det får eleverna göra i det här projektet, säger Mickey Missler.

Marco Nilsson och Angel Blagovestov Arhangelov är två av eleverna som deltar i projektet och de ser många vinster, både för dem själva och för de äldre. Förra veckan träffades de båda generationerna för första gången.

– Vi elever kommer att lära oss mycket om alla programvaror som de äldre vill ha hjälp med och veta mer om, säger Angel, och Marco fyller i.

– Vi får också lära oss hur man ger support och vad som fungerar bäst för just den person man hjälper. Att hjälpa en äldre generation som kanske inte vet hur en dator eller mobil fungerar är givande, man känner hur de blir lättade när de får svar på saker de undrar över och därmed blir de mer medvetna om den digitala världen, säger han.

– De uppskattar också att man ger dem olika lösningar på utmanande problem, exempelvis kring säkerhet. Det kommer många nya hot, och att kunna säga ”uppdatera dina programvaror ofta, undvik att skriva in personliga uppgifter på sidor du inte kan verifiera som trovärdiga” känns väldigt bra, säger Marco Nilsson.

Utgår från de äldres behov

Vad som ska läras ut på träffarna är mycket upp till de äldre. Redan när de träffades förra veckan började de berätta om vilka behov de känner att de har.

– Vi kommer att hjälpa dem med datorer, surfplattor och mobiltelefoner. Vid den första träffen gick jag igenom projektets upplägg och sen fick eleverna och seniorerna fika och prata med varandra i smågrupper. Redan då kom mobiltelefonerna upp och diskussionerna var i full gång direkt. En del av seniorerna hade redan funderat och tagit med sig flera A4-sidor med anteckningar, berättar Mickey Missler.

Utöver att projektet ger en äldre generation chansen att få nya digitala kunskaper så utvecklar också eleverna viktiga förmågor.

– De får jobba med att göra sina kunskaper begripliga för andra, det är en utmaning. De vet ju själva hur de gör olika saker, men hur kan de förklara det på ett bra sätt? Sen är det också en trevlig och social träning, de får möta människor som är okända för dem, det är en bra erfarenhet inför deras framtida yrkesliv, säger han.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>