Hem FORSKNING Drygt 8 miljoner stärker forskning om digitalisering på Högskolan Väst

Drygt 8 miljoner stärker forskning om digitalisering på Högskolan Väst

Publicerat av: Redaktionen

Forskningsanslaget från Västra Götalandsregionen ska användas till att förstärka och utveckla forskningssamarbetet DigitaL där Högskolan Väst och Göteborgs universitet forskar på temat ”Lärandet i det digitaliserade arbetslivet”.

– Det är mycket välkomna pengar.

Nu kan vi fördjupa vår tvärvetenskapliga forskning om hur digitaliseringen i arbetslivet påverkar människor och organisationer, säger projektledare Lars Svensson på Högskolan Väst.

Drygt 8 miljoner stärker forskning om digitalisering på Högskolan Väst

Digitaliseringen går snabbt i samhället och den påverkar näringsliv, organisationer och människor på många sätt, både i yrkeslivet och på fritiden.

Kompetensbehoven på arbetsplatser förändras, organisationer behöver ses över, samtidigt som helt nya möjligheter att utveckla arbetsmetoder och tjänster skapas. Forskningsprojektet DigitaL undersöker hur konsekvenserna av den här utvecklingen ser ut utifrån ett tvärvetenskapligt perspektiv.

– Vi har riktigt bra tajming med det här forskningsprojektet. Digitaliseringen är mycket påtaglig i hela samhället idag och behovet av att hitta bra metoder är stort. Vi undersöker bland annat vilken roll digital teknik har för lärandet i skolan och i arbetslivet. Resultatet av vår forskning är angeläget för många aktörer, berättar Lars Svensson som är professor i informatik med inriktning mot arbetsintegrerat lärande.

Internationellt ledande forskning
DigitaL startade 2014 och har under de första två åren byggt upp en väl fungerande samverkan mellan forskargrupper på Högskolan Väst och Göteborgs universitet som arbetar med arbetslivets digitalisering. Genom projektet har de lyckats etablera en internationellt ledande forskningsmiljö och knutit flera kända professorer från olika länder till forskningen.

– Vår tvärvetenskapliga inriktning gör att vi särskiljer oss från andra forskningsprojekt inom digitalisering och det lockar framstående forskare till vårt projekt. Det gör också att våra utbildningar inom området blir internationellt konkurrenskraftiga, vi kan arrangera internationella konferenser och har lättare att attrahera forskningsmedel, säger Lars Svensson, som anser att projektets första fas har överträffat många förväntningar.

I forskningsprojektet ingår ett omfattande samarbete med ledande företag inom IT-sektorn och med stora arbetsgivare i Västra Götaland. Några tillämpningsområden är digitalisering inom hälsa och sjukvård, integration, skola och kompetensutveckling samt industriell digitalisering.

Vill skapa en permanent forskningsmiljö
Beskedet om Västra Götalandsregionens anslag på 8,4 miljoner kr kom i slutet av oktober. Det innebär att DigitaL har en viktig del av finansieringen ordnad fram till hösten 2018.

– Anslaget är betydelsefullt och gör att vi kan fortsätta vår samverkan för att etablera en permanent forskningsmiljö som är internationellt ledande. Samtidigt jobbar vi vidare för att hitta en långsiktig basfinansiering för DigitaL på minst tio år. Målet är att forskningen i Västra Götalandsregionen ska vara nationellt ledande inom det digitala arbetslivet, säger Lars Svensson.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>