Hem TEKNIK ITU-elever tävlar i Ungdoms-SM i CNC-Teknik

ITU-elever tävlar i Ungdoms-SM i CNC-Teknik

Publicerat av: Redaktionen

Felix Larsson och Simon Lorentzon är elever på ITU-programmet på GKN i Trollhättan.

De är två av deltagarna i årets Ungdoms-SM i CNC-teknik som arrangeras av Skärteknikcentrum.

GKN Aerospace är med som sponsor och bidrar med mentorer för eleverna inför tävlingen.

ITU-elever tävlar i Ungdoms-SM i CNC-Teknik

Simon Lorentzon och Felix Larsson har gått ut andra årskursen på ITU-programmet och sommarjobbar nu på GKN i Trollhättan.

Skärtekniskt centrum sitter också med som representant i Programrådet för industritekniska programmet. Där diskuteras framför allt gymnasial yrkesutbildning och behoven på arbetsmarknaden. Ledamöterna är representanter från arbetslivet.

Felix och Simon har genomfört steg 1 i tävlingen som består av tre steg. De har nu gått vidare till andra deltävlingen.

”Genom att vara med och tävla får vi ett roligt och bra sätt att lära oss programmering av svarvar”, säger Felix och Simon.

Den första deltävlingen som genomförts under våren 2019 har bestått av två moment: en webbaserad teoretisk del med frågor ur Industriteknik BAS och en praktisk del där de tävlande utifrån en ritning svarvar ett ämne.

Den andra deltävlingen genomförs under augusti/september 2019. Tävlingsuppgifterna är av samma karaktär som i den första omgången, men svårighetsgraden är något högre. Från steg 2 går totalt åtta lag vidare till finalveckan på Elmia Subcontractor i Jönköping 12 – 15 november 2019.

I finalen gör åtta lag upp om titeln svenska ungdomsmästare i CNC-teknik.

Tävlingsmomenten består av ritningsläsning, programmering, maskinkörning och mätning. Finalen genomförs i Jönköping på Elmia Subcontractor, 12-15 november. Tävlingen pågår under samtliga dagar och avslutas med stor prisutdelning på fredagen.

De två lag som kvalificerar sig till finaldagen är samtidigt kvalificerade till Yrkes-SM 2020, i Helsingborg/Jönköping där deltagarna gör upp om två platser i WorldSkills i Shanghai, Kina, 2021.

“ITU-programmet ger våra elever en mycket bra kompetens för de olika yrken som finns inom industrin. När elever kan delta i ett yrkes-SM är det ett starkt bevis för att utbildningen håller en hög och relevant klass, där de använder den senaste maskintekniken”, säger Stefan Smith, GKN Aerospace Sweden.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>