Hem NYHETER Nu finns internets historia på Wikipedia

Nu finns internets historia på Wikipedia

Publicerat av: Redaktionen

Ett nästan två år långt projekt mellan Internetstiftelsens Internetmuseum och Wikimedia Sverige är nu i hamn.

Nu har Wikipedia, världens största uppslagsverk, fyllts på med nära 400 nya eller utökade artiklar om internets historia.

Nu finns internets historia på Wikipedia 2

Elisabeth Standár, verksamhetsansvarig på Internetmuseum

Om du söker information på nätet är sannolikheten stor att Wikipedia är den första platsen du hamnar på. Detta lade grunden för projektet.

– Wikipedia är den självklara starten för kunskap, därför är det självklart för oss att det också ska finnas heltäckande och spännande information om internets historia där.

På Internetmuseum är vi inte beroende av att locka besökare till en byggnad.

Vårt mål är att sprida kunskapen om internets historia så brett som möjligt – oberoende av plats och kanal – vilket gör att Wikipedia är en perfekt plattform att jobba med, säger Elisabeth Standár, verksamhetsansvarig för Internetmuseum på Internetstiftelsen.

I projektet, som inleddes hösten 2017, har Internetmuseum haft hjälp av Wikipediaexperten Emma Rydberg, som regelbundet har suttit hos Internetstiftelsen i egenskap av ”Wikipedian in Residence”, även kallat WiR.

WiR är en erfaren Wikipediaskribent som under en bestämd tid jobbar på plats hos ett företag eller organisation och som fungerar som en mellanhand för att utveckla verksamhetens arbete med Wikipedia och Wikimedia Commons, som är en öppen mediadatabas.

Svenska internetpionjärer, memes och troll

Totalt har projektet resulterat i 380 nya eller utökade artiklar, och över 100 uppladdade bilder på Wikimedia Commons. De utökade artiklarna har i skrivande stund lästs över fyra miljoner gånger. Nu kan du till exempel läsa artiklar om svenska internetpionjärer som Torgny Tholerius, Anne-Marie Nilsson och Frans Lettenström. En ny artikel finns också om mannen som redan 1962 formulerade idén om internet, J.C.R Licklider. Exempel på andra artiklar är internetfenomenet Nyan Cat, den virala kampanjen Ice bucket challenge, och nättroll.

Internetmuseum grundades 2014 och blev 2016 invalt i Sveriges museum, som första utpräglat digitala museet i Sverige. Syftet med museet är att spara det svenska digitala kulturarvet, samt att sprida fördjupad kunskap om nätets historia i Sverige. Museet är till största delen digitalt, internetmuseum.se, och drivs av Internetstiftelsen, en oberoende, affärsdriven och allmännyttig organisation som verkar för ett internet som bidrar positivt till människan och samhället.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>