Elza Dunkels, Roger Säljö och Åke Grönlund uppmärksammas med Guldäpplets Jubileumsutmärkelse 2021
Hem FORSKNING Elza Dunkels, Roger Säljö och Åke Grönlund utsetts till mottagare av Guldäpplets Jubileumsutmärkelse

Elza Dunkels, Roger Säljö och Åke Grönlund utsetts till mottagare av Guldäpplets Jubileumsutmärkelse

Publicerat av: Redaktionen

Tre av Gleerups författare, Elza Dunkels, Roger Säljö och Åke Grönlund har idag utsetts till mottagare av Guldäpplets Jubileumsutmärkelse 2021 i kategorin nationella forskare med direkt betydelse för lärarna.

I år firar lärarpriset, Guldäpplet, 20 år och juryn delar ut Guldäpplets Jubileumsutmärkelse 2021 till ett antal personer som haft direkt betydelse för att inspirera lärare.

Inspirera till att utforska och utveckla de digitala möjligheterna i skolan tillsammans med elever och kollegor under en avsevärd del av de tjugo åren 2002–2021 då lärarpriset Guldäpplet delats ut.

Forskar för att bidra till samhället på positivt sätt

Elza Dunkels är docent i pedagogiskt arbete och har forskat om barns och ungas nätanvändning sedan slutet av 1990-talet och är flitigt anlitad som föreläsare och expert inom sina forskningsområden.

– Guldäpplets Jubileumsutmärkelse betyder väldigt mycket för mig.  Jag ser det som att mitt arbete under de här 20 åren har haft betydelse. Och det är ju enda anledningen att jag forskar: att få bidra till samhället på ett positivt sätt, säger Elza Dunkels.

Ny upplaga Vad gör unga på nätet?

Elza Dunkels, Roger Säljö och Åke Grönlund uppmärksammas med Guldäpplets Jubileumsutmärkelse 2021Elza Dunkels är under hösten aktuell med en ny upplaga av boken Vad gör unga på nätet? där hon visar hur viktigt det är att kunskaperna om unga och nätet sätts in i ett sammanhang.

– I den nya upplagan skriver jag om den digitala backlashen där utvecklingen i vissa avseenden gått bakåt de senaste åren. Digitaliseringen ses åter som ett hot mot ungas mående och utveckling och det ställs krav på förbud och tekniska hinder. I övrigt har jag uppdaterat texten utifrån teknikutvecklingen och att vårt sätt att tänka förändrats, säger Elza Dunkels.

Forskning om lärande 

Roger Säljö är seniorforskare och professor i pedagogisk psykologi vid Göteborgs universitet. Han bedriver forskning om lärande och utveckling och arbetar med frågor om hur människans förmåga att utveckla intellektuella tekniker påverkar hennes sätt att lära och tänka.

Även Roger Säljö är under hösten aktuell med en ny upplaga av boken Lärande – en introduktion till perspektiv och metaforer som introducerar olika perspektiv på lärande som är och har varit framträdande i forskning och diskussion om skola och utbildning under de senaste hundra åren.

– Jag har länge varit aktiv med frågor som rör hur digitaliseringen förändrar villkoren för lärande och undervisning. Synen på lärande förändras i takt med att vårt samhälle förändras. I denna andra upplaga har texten uppdaterats och ett kapitel om lärande ur ett fenomenologiskt perspektiv har tillfogats, säger Roger Säljö.

Forskning om förhållandet till teknik

Åke Grönlund är professor i informatik vid Örebro universitet. Åkes forskning handlar om människors förhållande till teknik i olika sammanhang.

Åke Grönlund är aktuell med nya boken Praktisk vetenskapsteori för lärare som handlar om vad vetenskap är och är tänkt att hjälpa lärare att förstå och kritiskt reflektera över hur forskning kan bidra till att utveckla, utforma och utvärdera undervisningen.

– Min ambition har under många år varit att förflytta debatten om skolans digitalisering till systemnivå. Som nu de flesta ser, är digitalisering inte ett enskilt projekt utan ett kollektivt, säger Åke Grönlund.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>