Virginska och Rudbeck stärker sitt värdegrundsarbete tillsammans med projektet ”DU kan göra skillnad”
Hem SKOLNIVÅGYMNASIUM Virginska och Rudbecksgymnasiet stärker sitt värdegrundsarbete tillsammans med projektet ”DU kan göra skillnad”

Virginska och Rudbecksgymnasiet stärker sitt värdegrundsarbete tillsammans med projektet ”DU kan göra skillnad”

Publicerat av: Redaktionen

Rudbecksgymnasiet och Virginska gymnasiet startar ett samarbete med Tobias Karlsson och konceptet ”DU kan göra skillnad”.

Syftet är att stärka värdegrundsarbetet och skapa en ännu tryggare skola för både elever och lärare.

– Värdegrundsarbetet är grunden till en väl fungerande skola. Nu inleder vi ett samarbete med konceptet ”DU kan göra skillnad” för att ytterligare stärka tryggheten och gemenskapen på skolorna. Med utgångspunkt i Tobias Karlssons föreläsning om mobbning, utanförskap och psykisk ohälsa får våra elever och lärare ta del av föreläsningar, lektioner och workshop.

-Lärarna får även ta del av föreläsning och processledning inom ledarskap, för att utveckla sitt ledarskap i klassrummet, säger Marcus Boljang, rektor på Rudbecksgymnasiet.

Virginska och Rudbeck stärker sitt värdegrundsarbete tillsammans med projektet ”DU kan göra skillnad”

Tobias Karlsson föreläser för elever på Virginska gymnasiet. Foto: Ehsan Shams

– Just denna starka föreläsning, tillsammans med den pedagogiska planeringen, tror vi mycket på för att det ska vara verklighetsanknutet till det samhälle vi lever i idag. Vi har redan en stor trygghet och trivsel på våra skolor och detta projekt är ytterligare ett sätt att skapa verktyg för eleverna att må bra och trivas med sig själva, säger Anna Ragnarsson Preinert, rektor på Virginska gymnasiet.

Konceptet ”DU kan göra skillnad” är ett femstegsprogram där elever och lärare får handfast hjälp för att identifiera och agera på situationer som sällan syns.

– Vi vill inspirera till att gå från tyst åskådare till aktiv hjälpare. Elever och lärare kommer bland annat få prata om grupptryck och konsekvenser av mobbing. De får lära sig metoder för att minska mobbingen och praktiska verktyg för att öka medmänsklighet och empati. Alla de redskap som behövs för att tillsammans skapa en tryggare skolmiljö, starkare självkänsla och främja god psykisk hälsa, berättar Tobias Karlsson, grundare av konceptet.

– Skolornas viktiga arbete för en trygg och inkluderande miljö kan aldrig nog betonas. Jag är stolt över hur våra gymnasieskolor tar sig an detta uppdrag och det ska bli spännande att följa hur Rudbecksgymnasiet och Virginska gymnasiet provar nya vägar tillsammans med konceptet “DU kan göra skillnad”, säger verksamhetschef Tina Ottosson.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>