Hem SKOLNIVÅGYMNASIUM Klartecken för unik spelutbildning på Björknäsgymnasiet

Klartecken för unik spelutbildning på Björknäsgymnasiet

Publicerat av: Redaktionen

Boden fortsätter att växa som spelutvecklarcentrum.

Hösten 2021 startar en unik gymnasieutbildning med spelinriktning – den andra i sitt slag i Sverige.

Klartecken för unik spelutbildning på Björknäsgymnasiet

Hösten 2021 startar en treårig gymnasial spelutbildning på Boden Gamecamp. Foto: Mats Engfors/Fotographic

– Det känns ärofyllt att få den beviljad, säger Thomas Nilsson, programsamordnare på teknikprogrammet.

Som andra gymnasieskola i Sverige startar Björknäsgymnasiet en unik treårig spelutbildning hösten 2021.

Skolverket har nu beviljat ansökan om att starta en särskild variant av det estetiska programmet med inriktning spelutveckling.

Utbildningen kommer att ha riksintag och plats för 24 elever på Boden Gamecamp på Boden Business Park.

Thomas Nilsson, programsamordnare på teknikprogrammet på Björknäsgymnasiet, ser utbildningen som ett perfekt komplement till Boden Gamecamp där det idag finns spelutbildningar på eftergymnasial nivå och ett flertal spelföretag etablerade.
Eleverna får verktyg för att kunna förstå och arbeta med spelet som medium. De kommer att lära sig utveckla dataspel, skriva interaktiva berättelser och skapa underhållande spelmoment.
– Det är en stimulerade utmaning att starta ett nytt program, det är något som inte händer så ofta på gymnasiet. Det känns också roligt att kunna erbjuda moderna gymnasiala lokaler på Boden Gamecamp, säger Thomas Nilsson.

Ambitionen med utbildningen är att skapa en attraktiv och relevant utbildning som attraherar både tjejer och killar. Förutom att ge eleverna möjlighet till fortsatta studier på högskola och yrkeshögskola ska eleverna även bygga upp förståelse och kontakter med näringslivet. Det första året kommer eleverna att läsa samma kurser för att under vårterminen välja inriktningar att fördjupa sig inom, som programmering, grafik, ljud och berättande. Det tredje året kommer eleverna att vara en del i ett spelföretag där eleven, förutom att skapa spel, får lära sig de entreprenöriella förutsättningarna som råder inom spelvärlden.

Den treåriga gymnasieutbildningen kommer att bedrivas tillsammans med Changemaker Educations som i höst startar sin tredje eftergymnasiala utbildning på Boden Gamecamp.

– Det ena som är väldigt kul är att vi kan ha elever från gymnasiet till färdiga spelutvecklare. Vi utbildar de som vill in i branschen och de som är i branschen. Det andra är att vi kan få vara med och bygga Sveriges första renodlade spelgymnasium på Boden Gamecamp. Man sitter i samma lokaler som studenter på nästa nivå och i samma byggnad som spelföretag som levererar till Alexa och Amazon. Den här miljön är helt unik i Sverige, man har direktkontakt till branschen, säger Per Myrén, utvecklingschef på Changemaker Educations.

Thomas Fägerman är VD på Boden Business Park.

– Vilken sommarpresent, nu kan vi fånga talangerna redan på gymnasienivå till den växande dataspelsbranschen här i norr. Det blir ytterligare en pusselbit på plats i vårt gemensamma ekosystem Boden Gamecamp.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>