Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING Högskolan Väst och Arbetsförmedlingen i nytt samarbete kring nyanlända

Högskolan Väst och Arbetsförmedlingen i nytt samarbete kring nyanlända

Publicerat av: Redaktionen

-Det här projektet fyller ett jättestort behov.

Vi har längtat efter detta, säger Anna Norrström, Arbetsförmedlingen, sektionschef på Enheten Norra Älvsborg, där kommunerna Trollhättan, Vänersborg, Mellerud, Åmål, Bengtsfors, Dals-Ed och Grästorp ingår.

Högskolan Väst och Arbetsförmedlingen i nytt samarbete kring nyanlända

Anna Norrström tillsammans med Emelie Hanson.

Projektet som Anna Norrström talar om är ett samverkansprojekt mellan Högskolan Väst och Arbetsförmedlingen Norra Älvsborg och Bohuslän.

Fokus är att jobba med insatser för nyanlända personer och i dagarna har Emelie Hanson anställts som studie- och karriärvägledare med placering på Högskolan Väst. Projektet är baserat på ett liknande projekt som startade i Malmö, där bland andra Malmö universitet och Arbetsförmedlingen jobbar tillsammans.

Projektet har dubbla syften, Anna Norrström berättar:
-Det handlar naturligtvis om individerna och att de ska kunna få vägledning, komma igång snabbare med studier och få jobb. Men det handlar också om att få till ökad samverkan mellan myndigheterna. Projektet kommer att bidra till kompetenshöjning på respektive myndighet. Vi kommer att lära mer om målgruppen och mer om varandra.

Emelie Hanson kommer att bygga upp och koordinera utbildningsinsatser och anpassad vägledning om studier eller arbete. Det kan handla om att lotsa vidare för exempelvis bedömning av reell kompetens eller tillgodoräknande.
-Jag kommer att kartlägga individernas behov och sedan slussa vidare till rätt instans, exempelvis Vuxenutbildningen eller en studie- och karriärvägledare här på Högskolan Väst.

-Det finns en enorm potential i målgruppen nyanlända. Vi behöver hitta former för att fånga upp dem tidigt. Arbetsmarknaden behöver dem. Vi får inte riskera att de tappar motivationen, menar Anna Norrström.

Flera olika grupper

Anna Norrström berättar att mycket av Arbetsförmedlingens kraft hittills har lagts på vuxenutbildningen och snabbspår för vissa akademiker utifrån arbetsmarknadens behov.

-Bland de nyanlända är det många som har en högre utbildning. De har nu kommit lite längre och bland annat läst svenska. De funderar just nu över hur de kan gå vidare för att få jobb. Kan de ta vara på hela eller delar av sin utbildning, eller behöver de tänka om, säger Anna Norrström.

Hon berättar att det också finns andra grupper som man nu vill fånga upp genom projektet, exempelvis de som påbörjat en utbildning i sitt hemland men inte kunnat gå färdigt för att man flytt från krig. Vissa har sina papper med sig, andra har flytt utan papper.

-Många i gruppen nyanlända är unga med gymnasiekompetens och som är intresserade av högskolestudier. De behöver nu få svar på vad de behöver komplettera med för att få grundläggande behörighet och de behöver information om högre studier generellt i Sverige, berättar Anna Norrström vidare.

Emelie kommer främst att jobba med dem som hittills inte kommit så långt i systemet.
-De unga har inte så mycket erfarenhet med sig, men de har vilja och en drivkraft, poängterar Emelie Hanson.

Viktiga för kommunerna

Anna Norrström tar Bengtsfors kommun som exempel där man nu ser en befolkningsökning för första gången på lång tid.
-För kommunerna i vår region är de nyanlända en kraft för att kunna växa och utvecklas. Men de har famlat lite, hur gör vi?

Och här har studie- och karriärvägledaren Emelie Hanson en nyckelfunktion.

-Vi vill visa upp högskolemiljön, visa att det finns en högskola i regionen. Det ska inte vara skrämmande att läsa på högskola – på Högskolan Väst eller någon av våra närliggande lärosäten, säger hon.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>