Klimatlådan införs i alla skolor och förskolor i Piteå kommun
Hem KOMMUNER Klimatlådan införs nu i alla skolor och förskolor i Piteå kommun

Klimatlådan införs nu i alla skolor och förskolor i Piteå kommun

Publicerat av: Redaktionen

Fastighets- och servicenämnden inför Klimatlådan som ett ordinarie verktyg i arbetet med att minska matsvinnet (serveringssvinnet) i de kommunala skolköken.

Tidigare i år har arbetet med Klimatlådan drivits som projekt på ett fåtal skolor men nu breddas möjligheten för elever och personal att köpa överbliven mat som annars skulle ha slängts.

Fastighets- och serviceförvaltningen har utvärderat projektet och bedömer att Klimatlådan bidrar till minskat matsvinn. Projektet har mött positiv respons från både personal och elever och inte inneburit ökad arbetsbelastning för kökets personal.

-Det är riktigt roligt att projektet varit så lyckat och uppskattat. Det känns bra att vi nu kan införa Klimatlådan på bred front som en viktig del av Piteå kommuns hållbarhetsarbete, säger Marita Björkman-Forsman, Fastighets- och servicenämndens ordförande.

Ett regelverk har tagits fram som anger hur Klimatlådan ska fungera för att säkerställa korrekt hantering. Informationen till köken har varit tydlig; efter sista serveringen ska inte mer mat ställas fram eller värmas, det är bara mat som redan är utsatt på serveringslinjen och som inte får sparas som är aktuell för Klimatlådan.

Klimatlådan införs i alla skolor och förskolor i Piteå kommun

Foto: Getty Images

-I arbetet med att minska matsvinnet är Klimatlådan ett bra verktyg. Vi har sett i våra matsvinnsmätningar att serveringssvinnet, det vill säga överbliven mat i serveringslinjen som annars skulle ha slängts, är den typ av matsvinn som vi har mest av, säger Helena Lundberg, kostchef tillika avdelningschef Måltidsservice, Fastighets- och serviceförvaltningen.

Under projekttiden med klimatlådor minskades matsvinnet med närmare 160 kg.

Det övergripande målet för Måltidsservice är att ingen mat ska slängas överhuvudtaget.

-Det vore fantastiskt om Klimatlådan spelat ut sin roll om några år på grund av att det inte finns någon överbliven mat, då har vi verkligen lyckats minska matsvinnet. Men fram till dess är det här en riktigt bra lösning, säger Marita Björkman-Forsman.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>