Hem TEKNIK Lärare saknar utbildning i programmering – nu rycker näringslivet in

Lärare saknar utbildning i programmering – nu rycker näringslivet in

Publicerat av: Redaktionen

I mitten av oktober erbjöd NE Nationalencyklopedin och Telavox i samarbete med initiativet “Inga Ingenjör” lärare en workshop i programmering.

Över 260 pedagoger fick under kvällen lära sig hur de för in det nya ämnet på ett lekfullt och pedagogiskt sätt i klassrummet.

Lärare saknar utbildning i programmering – nu rycker näringslivet in

Annette Berggren, pedagog på Folkparksskolan i Norrköping, tyckte workshopen gav roliga och konkreta verktyg i programmering, som hon direkt kan ha användning för i klassrummet.

Eventet blev mycket uppskattat och den positiva feedbacken stor.

Platserna tog slut redan första dagen när de tre aktörerna annonserade ut workshopen i programmering. Skolverkets beslut om att införa programmering i läroplanen från grundskolenivå är strategiskt bra ur en framtida arbetsmarknadsaspekt.

En utmaning är dock att majoriteten av lärarna saknar utbildning i ämnet. Monica Linderoth, marknadschef för NE berättar:

– Det finns ett uppdämt behov hos lärare att få mer kännedom om programmering. Intresset var stort för workshopen och det var härligt att se så många pedagoger som brinner för sina jobb och vill höja sin kunskapsnivå. De har ett viktigt uppdrag framför sig, att på ett tidigt stadium kittla barnens intresse för teknik.

Andrea Pettersson, medgrundare till barnboksinitiativet “Inga Ingenjör”, föreläste under kvällen och har tidigare träffat hundratals elever och lärare. Både IT-bolaget Telavox och NE bistod med utvecklare som hjälpte lärarna på traven när de skulle lösa programmeringsuppgifter. Annette Berggren, pedagog på Folkparksskolan, reste ända från Norrköping för att vara med.

– Jag tycker det är jättekul att vi infört programmering i skolan men har samtidigt känt mig lite bekymrad för det är alldeles nytt för mig. Workshopen gav mycket för vi fick med oss väldigt konkreta verktyg som jag kan använda på barnen direkt. Till exempel att man inte alltid behöver använda datorn utan att jag kan förklara programmering med hjälp av fysiska rörelser som dans, säger Annette.

Redan nu saknas 30 000 utvecklare bara i Sverige och år 2022 förutspås siffran vara mer än det dubbla. IT-branschen skriker efter kompetent personal och redan nu tävlar företagen om att knyta till sig rätt talanger. Om inte fler utbildar sig inom området hotas IT-bolagens tillväxt.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>