Hem SKOLNIVÅGYMNASIUM Innovativa gymnasieelever tävlar i Blixtlåset

Innovativa gymnasieelever tävlar i Blixtlåset

Publicerat av: Redaktionen

Regionsfinalen för Blixtlåset – det svenska gymnasiemästerskapet för innovatörer – gick i veckan av stapeln på Campus Helsingborg.

Arrangörer för tävlingen var NTI Gymnasiet Helsingborg tillsammans med Teknikcollege.

Tävlingen är en mötesplats för alla inom gymnasiesverige som vill satsa på lärande, kreativa och utvecklande projekt med en konkret och fungerande produkt som slutmål.

Elevernas uppfinningar ska presenteras som fungerande produkter eller prototyper i tävlingen.

I deltävlingen för Skåne, Blekinge och Halland tävlar totalt 200 gymnasieelever i 46 lag. Fem vinnande lag går vidare till riksfinalen i Stockholm.

Ovanligt många kreativa bidrag i årets tävling

NTI Gymnasiet Helsingborg har haft elever som deltagit i Blixtlåset under flera år och flera som även kvalificerat sig för finalen i Stockholm.

– För oss är det självklart att ställa upp i Blixtlåset säger Susanne Alkbrand, rektor på NTI Gymnasiet Helsingborg.

– Vi vill vara ledande inom IT och tech i regionen. Alla våra elever i årskurs 3 på teknik- och IT-programmet gör gymnasiearbeten som fokuserar på nya tekniska lösningar. Vi hade ovanligt många bra och kreativa innovationer i år och det var nästa omöjligt att välja ut vilka som skulle få representera skolan. Vi är oerhört glada att vi fick med 10 lag i årets tävling.

Class-Scanner – en digital lösning för närvaroregistrering

Innovativa gymnasieelever tävlar i Blixtlåset

Osama El Hachem, Christoffer Olsson, Sebastian Hedlund och Victor Stojcevski på NTI-Gymnasiet i Helsingborg. Med sin uppfinning ”Class-Scanner” vill eleverna göra närvaroregistreringen i skolan digital.

Eleverna Osama El Hachem, Christoffer Olsson, Sebastian Hedlund och Victor Stojcevski kom på fjärde plats med sin uppfinning ”Class-Scanner”, och är därmed vidare till finalen i Stockholm.

”Class-Scanner” är ett digitaliserat närvarosystem som bygger på att eleverna registrerar sin egen ankomst via en surfplatta med en QR-kod.

Surfplattan sitter vid dörren och eleven kan enkelt med hjälp av sitt personliga konto och sin mobiltelefon registrera sin ankomst. Eleverna utgick från ett verkligt problem som de upplevt under sina snart tre år på gymnasiet.

”Class- Scanner” låter eleven ta ansvar för sin närvaroregistrering, och låter läraren fokusera på undervisningen. Innovationen är gruppens första, men troligen inte sista. Eleverna är nöjda med dagen och säger att Blixtlåset har varit nervöst men en rolig erfarenhet.

– Det är kul att få komma ut och visa upp vad man arbetat med, säger Christoffer Olsson som går tredje året på IT-programmet på NTI Gymnasiet. Till framtida deltagare i Blixtlåset ger de rådet att börja arbeta i tid. – Ju tidigare man är klar, desto mer tid har man till att finslipa och förbättra sin uppfinning.

Andra spännande uppfinningar som fick prisades i Helsingborg var bland annat appen ”Matlistan” och den specialanpassade skjortan ”QuickShirt” som med sin magnetremsa ska hjälpa personer med funktionsnedsättning i händerna.

Finalen i Blixtlåset äger rum den 12 april på KTH i Stockholm.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>