Hem NYHETER Malmö Museer får stöd till att utveckla Vattenvetarna – ett mobilt vattenlaboratorium

Malmö Museer får stöd till att utveckla Vattenvetarna – ett mobilt vattenlaboratorium

Publicerat av: Redaktionen

Nu står det klart att Malmö Museer och dess samarbetspartners får 7,5 miljoner kronor i stöd från Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond.

Detta för att utveckla ett mobilt vattenlaboratorium kallat ”Vattenvetarna” – ett integrationsprogram inom Science Center Malmö Museer.

Malmö Museer får stöd till att utveckla Vattenvetarna – ett mobilt vattenlaboratorium

Jenny Eliasson/Malmö Museer

Med en kombination av fältstudier och praktisk användning av optik och teknik ska barn och unga inspireras och få en ökad förståelse för vattenmiljöer och vårt livsviktiga vatten.

– Det är så glädjande att vi genom det ekonomiska stödet från Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond får förtroendet att utveckla Vattenvetarna, kommenterar museichef Katarina Carlsson. Vi är alla beroende av vatten för vår överlevnad.

Ta till exempel plankton, de kanske mest betydelsefulla av alla vattenlevande organismer. De är nästan omöjliga att se för blotta ögat, men med modern teknik kan vi förstora och studera dem.

Vattenvetarna vänder sig till barn och unga 7–16 år och ambitionen är att väcka deras nyfikenhet och öka motivationen till fortsatt engagemang och kunskap. En röd tråd i projektet är därför upplevelsebaserat lärande. Att i fältstudier observera och samla in material som sedan analyseras i ett vattenlaboratorium ger visuella upplevelser som skapar inspiration och förståelse.

– Projektet ska knyta samman verksamhet ute i olika bostadsområden med bland annat Malmö Museers Akvarium och Marinpedagogiskt Center vid Ribersborg, säger Mats Fastrup, chef Enheten för lärande och upplevelser. I arbetet kommer vi att utgå ifrån ett mobilt labb bestående av en buss som byggts om till pedagogiskt vattenlabb.

Vattenvetarna – ett mobilt vattenlaboratorium är ett treårigt projekt och görs i samarbete med Marinpedagogiskt center/Marint Kunskapscenter, VA Syd/Kretseum, Malmö stad, Malmö universitet, Lunds universitet, Lunds Tekniska Högskola, Sysav och Rosengårds fastighets AB. Fler samarbetspartners kan tillkomma.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>