Hem NYHETER Malmös skolor får verktyg att jobba mot sexuella kränkningar

Malmös skolor får verktyg att jobba mot sexuella kränkningar

Publicerat av: Redaktionen

Torsdag den 7 november kommer elever och skolledare från olika skolor i Malmö att få möjlighet att öka sin kunskap om sexuella trakasserier i skolan och hur dessa kan motverkas.

Utbildningen görs inom ramen för Backa – initiativet för en skola fri från sexuella kränkningar.

Under hösten 2017 kom en rad berättelser om sexuella kränkningar och trakasserier i ljuset med upprop som #tystiklassen och #räckupphanden, en del av #metoo-rörelsen. Regeringen valde i samband med detta att avsätta pengar för en rad insatser, varav en del av summan gick till Sveriges elevföreningar och skolledarfack med syfte att motverka sexuella trakasserier i skolan. Resultatet blev Backa – initiativet för en skola fri från sexuella kränkningar som samordnas av Sveriges Elevkårer, Sveriges Elevråd, Sveriges elevråd – SVEA, Skolledarna Lärarförbundet och Sveriges Skolledarförbund.

Malmös skolor får verktyg att jobba mot sexuella kränkningar

Hösten 2018 besöktes 30 orter runt om i Sverige och nu återvänder turnén till Stockholm, Göteborg och Malmö för tre sista utbildningsdagar som avslut på projektet.

Utbildningsdagen är pedagogiskt utformad av Make Equal, en organisation specialiserad på jämlikhetsutbildningar.

Det är första gången som skolledarorganisationer och elevorganisationer går samman på detta sätt, något som skapar förutsättningar för dialog och gemensamma lösningar.

– Det är tydligt att det behövs mer kunskap och bättre dialog mellan vuxna och unga i skolan. Trots en fungerande lagstiftning förekommer det allt för ofta att elever blir kränkta av andra elever och av lärare i sin skolmiljö, säger Ebba Kock, ordförande för Sveriges Elevkårer.

Utbildningen riktar sig till elever och skolledare som får utbildning och verktyg för att bättre kunna motverka och hantera sexuella kränkningar som sker i skolan. Deltagarna kommer också få stöd i att utveckla konkreta handlingsplaner för att säkra en trygg skolmiljö i framtiden.

– Det vi vill se är en svensk skola där trygghet präglar hela skoltiden så att alla som vistas där kan fokusera på det som verkligen är viktigt, nämligen utbildning, kunskap och utveckling.

Utbildningsdag i Malmö

Tid: Torsdag den 7 november kl. 09.30-15.00

Plats: Folk, mat och möten, Olof Palmes Plats 1, Malmö

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>