Hem TEKNIK Nu släpps Trilos appar även i Sverige

Nu släpps Trilos appar även i Sverige

Publicerat av: Redaktionen

Innovatums inkubatorföretag Trilo är ett prisvinnande appbolag som utvecklar pedagogiska spelappar för att lära barn att läsa och skriva.

Apparna Trilo Stavar och Trilo Musik-ABC släpptes under sensommaren på AppStore i USA och har fått topprecensioner från några av de största recensionssidorna. Nu släpps apparna även på svenska.

IT-Pedagogen.se– Allt började 2014 med ett projekt och spelappen Kul med Duffton som över 12 000 barn använt för att knäcka läskoden. Vi fick kontakt med ett agentbolag i USA som fått upp ögonen för Kul med Duffton, säger Linus Lundberg, VD på Trilo Interactive AB.

Processen från idé till app har inneburit ett nära samarbete med amerikanska och svenska pedagoger men bygger också barns kreativitet.

– I våras arrangerade vi tillsammans med en lågstadieskola och ett bibliotek en tävling där barn fick i uppdrag att rita en figur som såg ut som en bokstav. Så nu innehåller spelen roliga animerade figurer som inspirerats av fantasifulla teckningar säger Linus Lundberg.

Lustfyllda spel är idag källa till mycket av barns kunskaper
Gamification, eller spelifierat lärande, är ett område som genom de senaste årens forskning visat sig vara ett mycket viktig för barn och ungdomars motivation. Målet med Trilos appar är att barn själva ska uppfatta apparna som lustfyllda och roliga men som samtidigt kan kopplas till skolans läroplan och kunskapsmål. Apparna är tänkta att användas som komplement till existerande skolundervisning och även för att uppmuntra till extra träning i hemmamiljöer.

Spelen bygger på ljudningsmetoden
De två apparna följer en pedagogisk linje där Trilo Musik-ABC hjälper barn 4-7 år att träna alfabetisk ordning, bokstavsnamn och bokstavsljud. Detta genom att, likt Pokémonfigurer samla alla bokstäver i alfabetet genom tre pedagogiska minispel. I Trilo Stavar kan sedan barn jobba med att knäcka läskoden genom att skriva, läsa och stava ord.

– För att knäcka läskoden behöver barnet förstå sambandet mellan bokstav och ljud. Bokstavens namn och bokstavens ljud är oftast olika. Många barn behöver lyssna och träna mycket på bokstavsljuden. I Trilo Stavar kan barn på ett lustfyllt sätt träna på att forma 50 ord på 10 minuter och samtidigt få belöningar längs vägen. De som spelat teamets första app Kul med Duffton kommer att känna igen sig då Trilo Stavar är en utvecklad version med samma grundidé säger Christina Lundberg, specialpedagog och konceptutvecklare.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>