Hem NYHETER Natur & Kultur och Forum för levande historia erbjuder onlinekurs om att motverka rasism i förskola och skola

Natur & Kultur och Forum för levande historia erbjuder onlinekurs om att motverka rasism i förskola och skola

Publicerat av: Redaktionen

I samarbete med Forum för levande historia erbjuder Natur & Kultur onlinekursen Att motverka rasism i förskolan och skolan tillsammans med två av Sveriges främsta forskare på området, Emma Arneback och Jan Jämte.

Onlinekursen ger kunskaper, kartläggningsverktyg och metoder att använda i det dagliga arbetet för en likvärdig pedagogisk verksamhet.

Natur & Kultur och Forum för levande historia erbjuder onlinekurs om att motverka rasism i förskola och skola

Natur & Kultur och Forum för levande historia lanserar ny onlinekurs

Utöver en teoretisk inramning innehåller kursen filmade föreläsningar, fallstudier och diskussionsuppgifter, övningar och didaktiska förslag att använda individuellt eller kollegialt.

Förskolan och skolan har ett tydligt demokratiskt uppdrag, vilket framgår av såväl allmän lagstiftning som styrdokument. Inga barn och ungdomar ska utsättas för rasistiska föreställningar, handlingar och strukturer.

Därför är det viktigt att förskolor och skolor får stöd och kunskaper om hur de på ett systematiskt och konkret sätt kan tänka och arbeta om och när det sker.

– Forum för levande historia har genomfört ett flertal utbildningssatsningar om olika former av rasism i historien och i dag.

Vi är glada att vi tillsammans med Natur & Kultur nu kan erbjuda onlinekursen Att motverka rasism i förskolan och skolan. Vi hoppas och tror att kursen kan bidra till viktig kunskap, verktyg och metoder för anställda inom skolan i arbetet med att förebygga och motverka rasism, säger Caroline Källner, avdelningschef på Forum för levande historia.

Jan Jämte och Emma Arneback, författare till boken Att motverka rasism i förskolan och skolan, kursledare och forskare vid Örebro universitet, har hållit en rad utbildningar på temat, ofta i samarbete med Skolverket och Forum för levande historia.

I onlinekursen tillgängliggör de både forskning och praktiska erfarenheter från mötet med verksamheter för en bred publik.

– Vår erfarenhet är att det behövs en kurs som tar ett helhetsgrepp på frågan. Som tydliggör både det uppdrag förskola och skolan har, visar hur personal kan upptäcka och förstå olika uttryck för rasism, och inte minst hur de kan agera för att hantera den komplexa problembild som ofta existerar. För oss är det viktigaste att kursen kommer till användning och bidrar till att göra skillnad. Att Forum för levande historia och Natur & Kultur går samman skapar goda förutsättningar för det.

– Samarbetet med Forum för levande historia och våra författare Emma Arneback och Jan Jämte ligger helt i linje med Natur & Kulturs urkund. Som värderingsdrivet och oberoende förlag arbetar vi aktivt för ett inkluderande, öppet och tolerant samhälle, säger Niklas Gårdfeldt Leavy, utgivningschef för pedagogisk litteratur på Natur & Kultur Akademisk.

Onlinekursen vänder sig till blivande och verksamma lärare, förskollärare och rektorer i förskola, grundskola, gymnasieskola, och vuxenutbildning, men är även relevant för huvudmän. Den tar sin utgångspunkt i boken Att motverka rasism i förskolan och skolan, som kan användas parallellt med kursen för att ge ytterligare fördjupning i innehållet.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>