Hem NYHETER ”Närsynthet hos barn ökar lavinartat” Kontaktlinser bästa sättet att bromsa barns myopi

”Närsynthet hos barn ökar lavinartat” Kontaktlinser bästa sättet att bromsa barns myopi

Publicerat av: Redaktionen

Nu har skolan börjat igen och en allt större del av eleverna kan få svårare med inlärningen.

Detta på grund av en allt mer ökad närsynthet bland unga, till stor del orsakad av ökad skärmtid.

Tre gånger fler barn i Europa är närsynta idag jämfört med för 60 år sedan och i Kina är 90 procent av alla ungdomar och unga vuxna närsynta.

”Närsynthet hos barn ökar lavinartat” Kontaktlinser bästa sättet att bromsa barns myopi

Flertalet studier visar på att detta kan avhjälpas med speciella kontaktlinser anpassade för barn, enligt Awet Tesfamariam chef för kliniska frågor på Synoptik.

– Närsyntheten hos barn ökar lavinartat och det är ett problem som vi måsta ta på största allvar. Idag finns det flertalet studier att ta del av som visar att nya kontaktlinser för barn är det bästa sättet att bromsa myopi eller som vi brukar kalla det, närsynthet, säger Awet Tesfamariam.

Närsynthet beror på att ögat är för långt i förhållande till brytpunkten.

Studier visar att man redan kan se på sex- eller sjuåringar om de kommer att bli närsynta.

Det normala är att en sex- eller sjuåring är översynt och att detta växer bort under tonåren. Skulle barnet istället vara rättsynt alternativt närsynt vid den här åldern kommer det att bli mer närsynt senare när ögat växer. Detta är något som bland andra Kate Gifford, australiensisk optiker som gjort flera studier inom myopi hos barn, bekräftat i sitt arbete.

– Vi optiker kan nu äntligen svara ja på föräldrars frågor om det går att göra någonting åt närsyntheten och om det finns sätt att förebygga så närsyntheten inte ökar. Det här är en fantastisk nyhet som vi vill sprida till alla föräldrar och till allmänheten. En ny typ av linser som är specialanpassade för barns ögon gör att tillväxten av barnets ögon bromsas upp istället för att öka vilket den gör om barnet använder vanliga glasögon. Det beror på att det finns två styrkor i linsen som är anpassade efter både barnets detaljseende och perifera seende. Min erfarenhet är att barn så unga som åtta år är minst lika bra och i många fall även bättre linsanvändare än barn i tonåren. Eftersom de är endagslinser är de dessutom mycket säkra att använda, säger Awet Tesfamariam.

En generell faktor som alla föräldrar ska vara uppmärksam på är vikten av att barns ögon får mycket dagsljus. Barn som är ute mer har i mindre utsträckning problem med närsynthet. För barn som redan har närsynthet är det extra viktigt med dagsljus, då det har en stark inverkan mot utvecklingen av närsyntheten.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>