Näthat – en del av barns vardag
Hem SÄKERHET Näthat är en del av barns vardag

Näthat är en del av barns vardag

Publicerat av: Redaktionen

Idag är internet en självklar del av nästan alla barns och ungas vardag.

Det har gett barn en större tillgång till världen utanför.

Samtidigt får världen utanför allt större tillgång till barnen. Men vad får det för konsekvenser?

Barn umgås till stor del på andra medieplattformar än vad vuxna gör och minst var fjärde barn i mellanstadiet har en nätkompis, det vill säga en kompis som de inte träffat i verkliga livet.

– Att umgås på det här sättet bidrar med mycket. Barn och unga lär sig saker, de får ett socialt nätverk och de blir bättre på språk. Men risken för barnen med att hänga i dessa kanaler är att de också kan bli utsatta för brott eller att utsätta andra för brott, säger Cecilia Ljungkvist-Holm som arbetar som folkhälsoutvecklare i Kungsbacka kommun.

Brott på nätet

Nätmobbing, näthat och grooming är olika typer av brott som kan ske på nätet. I den senaste undersökningen Svenskarna och internet framgår att det är många föräldrar som känner en oro för vad barnen gör på nätet, och många barn vittnar om att de gör mycket som föräldrarna faktiskt inte får reda på. Nästan alla mellanstadiebarn använder internet dagligen samtidigt som mer än vad tionde 8-11-åring känner stor oro för att bli mobbad på nätet. Undersökningen visar också att 3 av 10 föräldrar inte känner sig säkra eller insatta i vad deras barn gör när de är på nätet och var fjärde mellanstadieförälder är inte insatt i vilka deras barn chattar med på nätet.

Näthat – en del av barns vardag

Barn och unga riskerar att utsättas för näthat och grooming via nätet. Foto från Pixabay

– Det är en skillnad mellan barnens och föräldrarnas uppfattning när det gäller regler för vilka barnen får kommunicera med och om de får chatta med kända eller okända personer. Det är fler föräldrar som anser att de har regler för detta, medan det är färre barn som upplever att de faktiskt har en sådan regel att följa, berättar Cecilia som tillsammans med kollegan Amanda Kaså såg ett behov av att hjälpa och stödja föräldrar.

Stöd till föräldrar

I slutet av förra året fick därför barn i 10-årsåldern och deras föräldrar ta emot ett paket med en bok om Nollan och nätet skrivet av Caroline Engvall. Tillsammans med boken följde en pysselbok och informationsmaterial med frågor som inspirerar till samtal.

– Syftet med utskicket är att främja sunda mobil- och nätvanor. Vi vill också ge vårdnadshavare kunskap och verktyg för att kunna stötta sina barn så att de får en trygg och rolig upplevelse på nätet, säger Cecilia.

Positiv respons har redan kommit in från de som fått paketet. Barnen uppskattar boken och att det fanns färdiga frågor att prata om tillsammans. Föräldrarna håller med om att frågorna var bra, då utvecklingen går fort och det är svårt att anpassa sig och hänga med i vad som händer.

Digitalt föreläsning

Den 26 januari håller Caroline Engvall en digital föreläsning som arrangeras av nätverket Föräldrar emellan. Här får föräldrar tips på hur barnet ska vara tryggare på nätet och hon tar upp vilka varningssignaler som man som förälder behöver uppmärksamma.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>