Vi bygger en dator – tips på skolprogram
Hem Teknik Vetenskapens Hus : Vi bygger en dator

Vetenskapens Hus : Vi bygger en dator

Publicerat av: Redaktionen

Hur fungerar en dator?

Vad heter datorns alla delar.

Tillsammans med en besöksledare får eleverna bygga ihop en stationär dator. Kommer datorn att starta?
Teori

Vi bygger en dator – tips på skolprogramVi inleder med att gå igenom komponenterna i en stationär dator, såsom moderkort, hårddisk, RAM-minne, spänningstransformator, kylare och grafikkort. Vi tar reda på vad komponenterna bidrar till för funktion i datorn. Vi kopplar sedan ihop enklare komponenter för att eleverna ska få förståelse för hur elektroniken på kretskorten fungerar. Vi går vidare med att montera ihop färdiga kretskort. Eleverna arbetar i grupper med att montera ihop komponenterna. Vid slutet av laborationen är datorn startklar.

Anknytning till kurs-/ämnesplan

Tekniska lösningar. Några av datorns delar och deras funktioner, till exempel processor och arbetsminne. Hur datorer styrs av program och kan kopplas samman i nätverk.

Inför besöket

Det krävs inga förkunskaper. Aktiviteten tar 90 minuter, utförs med max 16 elever och går bra att kombinera med annan aktivitet för gruppens andra halva. Välkommen att boka besök!

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>