Nu genomför YH Akademin en kompetensutvecklingsinsats inom AI.
Satsningen görs i nära samarbete med Luleå tekniska universitet och ska utforska hur AI kan användas i yrkeshögskoleutbildningar för att skapa engagerande undervisningsmiljöer och effektiva inlärningsupplevelser.
Satsningen sker under hösten 2023 och fokuserar på möjligheter och utmaningar, samt hur teknologier kan förändra sättet vi undervisar och lär.
– Det är viktigt att vi fortsätter att utvecklas i takt med tekniken. Genom att öka kunskapen om AI banar vi väg för framtidens lärande. Vi har precis kommit igång med att utbilda våra medarbetare och nyfikenheten är stor, säger Lena Flodin, pedagogik- och utvecklingschef på YH Akademin.
Kursen leds av Peter Parnes från Luleå tekniska universitet. Han är en ledande expert inom AI och lärande, med särskilt fokus på generativa AI-system och tillämpning inom utbildningssektorn. Med passion för att utforska nya teknologier har han framgångsrikt integrerat AI-verktyg i undervisningsmiljöer för att skapa mer engagerande och effektiva inlärningsupplevelser.
– Att integrera AI i utbildning handlar om att förvandla hela inlärningsupplevelsen. Genom att använda generativa AI-system kan vi skräddarsy utbildningen för varje individ och därmed öppna dörren till en mer personlig och engagerande pedagogik. Alla måste lära sig mer om möjligheterna med AI och lärande, säger Peter Parnes.
Intresset av att tillämpa ny teknik i utbildningar är stort och kan upplevas utmanande.
– Därför är vi glada över att få hjälp av Luleå tekniska universitet på denna utvecklingsresa. De har gedigen kompetens och erfarenhet inom området och kommer vara avgörande för att medarbetarna på YH Akademin får tillgång till kunskap och nya insikter, säger Josefin Born Nilsson, affärsområdeschef på YH Akademin.
Tekniken kommer att kunna bidra i diverse utmaningar som YH Akademin och andra utbildningsanordnare står inför framgent.
– Vi arbetar även, genom riktlinjer och val av metoder, med att förebygga och hantera försök till plagiat och fusk som idag är en stor utmaning för många utbildningsanordnare, förklarar Josefin.
*Begreppsförklaring: Generativa AI-system är AI som kan användas för att generera, det vill säga skapa något nytt, så som text, ljud och bild utifrån den data verktyget har lärt upp sig på.