Hem NYHETER Nytt europarekord i pi-minne i helgen – Jonas återgav 24 063 decimaler på åtta timmar

Nytt europarekord i pi-minne i helgen – Jonas återgav 24 063 decimaler på åtta timmar

Publicerat av: Redaktionen

​Jonas von Essen har gjort det igen.

I helgen satte han nytt svenskt och europeiskt rekord på Tekniska museet genom att återge 24 063 decimaler av talet pi, ett rekordförsök som tog hela åtta timmar.

Trots detta är Jonas lite besviken. Målet var att lyckas återge alla de 100000 decimaler som han memorerat – och tryckt upp i sin nya bok, ”Pi-boken 2.0”.

Att räkna till 100000 tar ca 28 timmar så vem skulle komma på tanken att göra det? Men nu är inte Jonas von Essen vem som helst – han är tvåfaldig världsmästare i minne.2018 tog han sig till final i TV-tävlingen Talang när han visade att han kan de första 50000 decimalerna på pi utantill. Sedan dess har han dubblat antalet och kan nu de första hundratusen decimalerna utantill.

Nytt europarekord i pi-minne i helgen – Jonas återgav 24 063 decimaler på åtta timmar

– Jag är så klart glad över nytt personligt rekord, nytt svenskt rekord och europeiskt rekord, även om målet var att klara alla 100 000, säger en trött men glad Jonas von Essen, Europamästare i pi efter åtta timmar i ett rum på Tekniska museet i Stockholm.

För att visa att Jonas verkligen kan alla decimalerna lät han sig efter rekordförsöket bli förhörd. Ur sin pi-bok på 1000 sidor med 100 decimaler på varje sida lästes en rad bestående av 9 siffror upp.

Jonas återgav sedan raden före och efter – 22 gånger utan fel! Sidorna valdes slumpvis och det råder ingen tvekan om att Jonas kan sina etthundratusen decimaler.

– Jonas har chockat hela minnesvärlden. Jag känner många otroligt duktiga minnesatleter och ingen av dem skulle våga sig på det Jonas har gjort. Vi lär få se mer av honom snart och det dröjer inte länge innan han återgivit alla sina decimaler, säger Idriz Zogaj, ordförande för Minnesförbundet, som var på plats som vittne och expertkommentator.

Idriz Zogaj passade själv på att slå nytt nationsrekord för Kosovo genom att återge 216 decimaler på pi. Inte så illa med tanke på att han lärde sig 116 av dem på morgonen innan rekordförsöket.

Den internationella pi-dagen 14 mars firas sedan stort på Tekniska med ett heldagsprogram i samarbete med Vetenskapens hus. Även då görs ett världsrekordförsök när Lyvån Lidén, 5 år, försöker minnas 444 decimaler av pi. Det bjuds också på matteshow och matematiska modeller av coronavirusets spridning.

Kommande på Tekniska museet:

  • 14 mars – Pi-dagen firas tillsammans med Vetenskapens hus
  • 15 mars – sista dagen att se Robots
  • 18 mars – pressvisning Hyper Human
  • 21 mars – Hyper Human öppnar
  • 28–29 mars – Megahelg Människa / Maskin
  • 30 mars – 1 april – Unga Forskare ställer ut
  • 18 april – Kulturnatt med dansbattle, robotyoga och brädspelscafé
  • 4 juli – Moving to Mars öppnar

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>