Nytt gymnasium döps efter den första kvinnan med studentexamen
Hem SKOLNIVÅGYMNASIUM Nytt gymnasium döps efter den första kvinnan med studentexamen

Nytt gymnasium döps efter den första kvinnan med studentexamen

Publicerat av: Redaktionen

Under hösten 2022 öppnar en ny gymnasieskola i Enskede med cirka 600 gymnasieplatser.

Skolan döps efter Betty Pettersson som var en av de första kvinnorna i Sverige att ta studentexamen.

Nytt gymnasium döps efter den första kvinnan med studentexamen

Skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L) om Enskedes nya gymnasieskola

– Betty Pettersson tog studentexamen år 1871, en tid då motståndet mot kvinnliga studenter var stort. Hon har troligen banat väg för många efter henne. Namnvalet ska hedra Petterssons mod och skapa en känsla av meningsfullhet för kommande gymnasieelever, säger skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L).

Den nya gymnasieskolan ska aktivt arbeta för att skapa gemenskap och inflytande i Petterssons anda och ge eleverna verktyg att modigt och delaktigt möta framtiden. Skolan ska erbjuda natur-, ekonomi- och samhällsvetenskapsprogrammet.

Mer om Betty Pettersson

Betty Pettersson var den första kvinnan i Sverige som avlade studentexamen (mogenhetsexamen år 1871) och som skrevs in vid ett universitet (Uppsala år 1872). Efter universitet anställdes hon som första kvinnliga läroverkslärare vid Östra realskolan (nuvarande Östra Reals gymnasium) år 1875.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>