Hem EVENT Elever hyllade sina lärare på årets Lärargala

Elever hyllade sina lärare på årets Lärargala

Publicerat av: Redaktionen

Den andra upplagan av Lärargalan genomfördes den 4 september 2017. Att galan fyller ett behov är tydligt.

Förra året hölls den på Nalen i Stockholm men i år var den flyttad till en större lokal i huvudstaden nämligen Berns.

Några av talarna förutspådde att den inom kort kommer kräva Friends Arena för att få plats.

Hur det blir med det återstå att se.

Kvällen inleddes med ett förmingel där förväntansfulla lärare samlades och utbytte erfarenheter. Några av dem var dessutom nominerade i de olika priskategorierna och det fanns en spänning i luften. Därefter var det dags att inta platserna vid de uppdukade borden inne i Stora Salongen. Den fantastiskt vackra salongen med sina pampiga kristallkronor utgjorde en mycket värdig inramning till hyllningen av kvällens hjältar – Lärarna.

Beata Kull – En ung eldsjäl
Elever hyllade sina lärare på årets Lärargala 3Kvällens moderator Anna Bellman inledde med att hälsa Beata Kull välkommen upp på scenen. Den 21-åriga Beata är nämligen hjärnan och eldsjälen bakom Lärargalan.

Idén fick hon i samband med en vistelse i USA. Hon såg att läraryrket hade mycket högre status där och att respekten för yrkeskåren var mer påtaglig än den är i Sverige.

På Annas fråga om vad som kännetecknar en bra lärare svarar Beata att en bra lärare kan utföra mirakel och verkligen få sina elever att vilja lära sig saker och utvecklas i skolan. Jag vill att vi ska prata om Lärarskap lika naturligt som vi t.ex. pratar om Ledarskap, fortsätter Beata.

Att hon har startat upp något som är viktigt och efterlängtat blir även tydligt när hon berättar om att flera tunga aktörer har anslutit sig som sponsorer.

N.U.N.A.
Under kvällen fick vi lyssna till flera inspirerande föreläsningar. Först ut var Micael Hermanson som delade med sig av flera anekdoter från sin lärarkarriär. En av sakerna som han lyfte fram var något som han kallar för N.U.N.A., vilket är en förkortning av ”Nå Ut – Nå Alla”. Med det vill han trycka på hur viktigt det är att man som lärare verkligen når ut till alla sina elever och att ingen ska lämnas utanför.

Efter Micaels föreläsning var det dags att dela ut kvällens första pris – Årets lärare inom Värdegrund. Motiveringen, som skrivits av de elever som hade nominerat vinnaren, lästes upp av Micael och vinnare blev Patrik Lundqvist. En påtagligt omtumlad lärare äntrade scenen och fick ta emot blommor, en prischeck samt publikens ovationer.

Mjuka värden är viktigt
Efter en fantastisk dansuppvisning av elever från Kindahls Dansskola var det dags för ännu en inspirerande föreläsning. Den smått legendariske företagsledaren Jan ”SAS-Janne” Carlzon möttes av applåder när han kom upp på scenen. Han har varit med om mycket förändringsarbete i sin karriär och ofta pekat på vikten av att se den enskilde människan. Jan berättade bl.a. hur han och hans närmaste team under förändringsarbetet inom SAS hade myntat uttrycket – Förr flög vi flygplan, nu flyger vi människor. Det är ett exempel på hans övertygelse om att det är viktigt att vi tänker på de mjuka värdena, vilket givetvis är extra angeläget i skolvärlden.

Jan delade ut kvällens andra pris vilket var – Årets lärare inom Språk. Vinnare i denna kategori blev Malin Gill från Eskilstuna. Även hon fick ta emot blommor och en prischeck. Precis som vid första priset flankerades vinnaren av några sina egna elever som låg bakom nomineringen.

Kraschad drönare blev ett steg i karriären
I anslutning till varmrätten stod plötsligt Wictoria på scenen och framförde sin låt ”As I lay me down”. Stämningen på Berns steg ytterligare några snäpp.
Nästa pris som delades ut var – Årets lärare inom Nytänkande. Prisutdelare var Klarnas grundare Sebastian Siemiatkowski. Han menade att det ofta handlar om att lära sig ett ämne riktigt bra och därefter inte fastna utan klara av att vidga vyerna. Lycklig vinnare av detta pris blev Rickard Nordström.

Därefter fick vi lyssna till Claudia Olsson. Hon har bland annat fått chansen att jobba med NASA och hon har hela världen som sitt arbetsfält. I samband med hennes tid hos NASA fick hon chansen att prova på att lära sig att flyga en drönare. Det slutade dessvärre med att hon lyckades krascha drönaren och bedrövad återvände hon till sin lärare.

Istället för en utskällning möttes hon av en förstående lärare som menade på att nu hade hon lärt sig hur man inte ska flyga en drönare och fick därefter chansen att fortsätta att träna. Med den berättelsen ville Claudia uppmuntra alla närvarande lärare att ge sina elever chansen att utvecklas genom att ibland misslyckas.

Med sin gedigna bakgrund inom digitalisering var Claudia given som utdelare av nästa pris – Årets lärare inom IT/Digitalisering. Vinnare blev Sara Bruun.

Ett ämne som roar och oroar
När Patrik Isaksson framförde ett par av sina hits hade många av lärarna svårt att sitta still och spontana glädjetjut kunde höras i den fullsatta salongen.

Ett av de viktigaste ämnena i skolan är matematik och det är verkligen ett ämne som kan få en del elever att lysa upp och längta efter att försöka lösa nya matematiska problem. Tyvärr är det också många elever som känner sig dumma för att de inte har så lätt att förstå matematikens grunder. Entreprenören Johan Wendt som bl.a. skapade Mattecentrum var nästa prisutdelare.

Han berättade att en av anledningarna till att han skapade Mattecentrum var att när han hjälpte skolbarn i grannskapet med deras matteläxor insåg han att många elever fick ett stukat självförtroende när det inte förstod matematiken. I värsta fall kunde det leda till att eleverna började se sig själva som ”dumma i huvudet”. Ibland var orsaken till att de hamnade efter i matematiken att det inte fanns något stöd i hemmet för att få hjälp med läxorna.

I Mattecentrums så kallade Räknestugor får eleverna möjlighet att få hjälp med sina matteläxor av kunniga personer som arbetar som volontärer. Johan brinner för matematik och var stolt över att få dela ut priset – Årets lärare inom Matematik. Vinnare blev Gunilla Johansson från Sandviken.

Utbildningsministern var på plats
Galan fortsatte och nästa pris var – Årets lärare inom Svenska som andraspråk. Vinnare här var Lisa Nurmi ifrån Lund och hon fick ta emot priset av artisten Adam Tensta som också passade på att berätta hur mycket hans intresse för språk hade betytt för honom när han började att skriva texter som ung rappare.

De sista priserna heter Lärarskapspriset och delas ut i två kategorier – Högstadiet och Gymnasiet. Dessa priser baseras inte på nomineringar från elever utan det är organisationen bakom Lärargalan som väljer ut vinnarna. Kvällens sista prisutdelare var Utbildningsminister Gustav Fridolin. På samma sätt som några av de tidigare föreläsarna och prisutdelarna lyfte han fram att vardagen i skolan också består av små ”prisutdelningar” när lärarna får en form av belöning genom att få se sina elever göra stora och små framsteg.

Stolta och lyckliga mottagare av Lärarskapspriset för 2017 var, i kategorin Högstadiet, Vedran Maras från Flen och i kategorin Gymnasiet var det Elisabeth Ennerberg från Täby.
Att döma av stämningen, som bestod av såväl applåder som spontana glädjetjut, finns det ett stort behov av att lyfta fram och hylla de insatser som våra lärare gör i vardagen runt om i våra skolor. Självklart är det också nödvändigt att se till att arbetsmiljön och villkoren förbättras.

En mycket lyckad Lärargala var till ända och vi, IT-Pedagogen ser fram emot nästa års gala.

[slideshow_deploy id=’6852′]

 

Tidigare artiklar om Lärargalan:
https://it-pedagogen.se/larargalan-gav-sin-ara-och-glans-till-sveriges-larare-men-vann-gjorde-lararen-hanna-orrling-helsingborg/

https://it-pedagogen.se/kvall-lyfter-larargalan-fram-lararna/

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>