Allt fler söker till Umeå universitet i första hand
Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING Allt fler söker till Umeå universitet i första hand

Allt fler söker till Umeå universitet i första hand

Publicerat av: Redaktionen

Söktrycket till högskolor i Sverige slog rekord igen inför höstterminen 2021.

Allt fler söker till Umeå universitet i första hand

Till Umeå universitet ökade antalet förstahandssökande till program och kurser med 4,5 procent jämfört med fjolåret.

– Det är roligt att vi fortsätter att öka och att människor väljer att satsa på utbildning, säger Heidi Hansson, vicerektor med särskilt ansvar för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Umeå universitet.

När anmälningsperioden stängde natten till den 16 april hade drygt 419 000 personer anmält sig till höstens högskoleutbildningar i Sverige. Det är en ökning med 3 procent, eller 12 000 personer, jämfört med ansökningarna till föregående hösttermin, som var ett rekordresultat.

Av de sökande har sammanlagt 31 239 personer i första hand sökt till Umeå universitets program och kurser. Av dessa är det 11 113 personer som har sökt programutbildning, vilket är en ökning med 4,4 procent jämfört med föregående år.
Vicerektor Heidi Hanssons analys är att coronapandemin ligger till grund för att fler väljer att studera nu.
– Pandemin begränsar unga människor att göra något annat. Det går inte att resa och det är svårt att få enklare jobb som inte kräver utbildning, säger hon.

Distansutbildningar lockar

Av de förstahandssökande till Umeå universitet har ungefär 25 procent sökt ett utbildningsprogram som ges på distans i någon form.

Om man tittar på ökat intresse för specifika utbildningar så är det även där en distansutbildning som sticker ut. Socionomprogrammet på distans ökade med 140 ansökningar jämfört med förra året och hamnar på en solklar förstaplats på listan över program med störst ökning av antal förstahandssökande vid Umeå universitet.

Ett annat program som sticker ut är Högskoleprogrammet till processoperatör. Programmet hade störst ökning i procent bland förstahandssökande vid Umeå universitet, intresset har ökat med drygt 150 procent. En analys är att efterfrågan av den kompetensen kommer med industrietableringar som exempelvis batterifabriken Northvolt i Skellefteå.

Positiv förändring

En nästan 50-procentig ökning av ansökningar finns på sjuksköterskeprogrammet med verksamhetsförlagd utbildning, VFU, i Lycksele med omnejd.
Programmet förändrades för några år sedan, från att vara en utbildning som startade vart tredje år till att nu starta varje termin, men i mindre skala.
– Där kan vi se ett stort intresse av att läsa på distans med VFU på hemmaplan eller i närheten av hemmet. Det är väldigt positivt att den här förändringen har slagit så väl ut. Vi ska hålla ett extra öga på det här och undersöka möjligheter för fortsatt utveckling, säger Heidi Hansson.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>