Övningsskolor tar emot studenter till hösten
Hem SkolNivåEftergymnasial Utbildning Övningsskolor tar nu emot studenter till hösten

Övningsskolor tar nu emot studenter till hösten

Publicerat av: Redaktionen

Just nu pågår en pilotomgång där Högskolan Väst utvecklar en modell av övningsskola och övningsförskola tillsammans med sex huvudmän i regionen.

Den 14 juni hölls en gemensam dialogdag med skolchefer, rektorer, lärare och förskollärare som är utsedda till lokala VFU-ledare, politiker och ansvariga från högskolan.

Fokus för dagen var att tillsammans forma en ny roll – den lokala VFU-ledaren.

– Vi har kommit en bra bit på väg nu att forma den här nya rollen och det viktiga är att vi gör det tillsammans. Att vi enas kring hur den ska utformas och vilka nyckelfunktioner den ska ha, säger Christina Halvarsson, VFU-ledare på högskolan och Martina Wyszynska Johansson, AIL-utvecklingsledare för lärarutbildningen på högskolan, som leder dagen.

Ny roll ska vara länk mellan högskolan och övningsskolan
De berättar att en lokal VFU-ledare ska finnas för att hålla ihop studenter och handledare på de aktuella verksamheterna ur ett pedagogiskt perspektiv. Att rollen ska vara som en länk mellan högskolan och övningsskolan/förskolan. Sedan tidigare finns VFU-handledare kopplat till varje lärarstudent på skolan när studenten gör sin verksamhetsförlagda utbildning (VFU). Tanken är också att den nya rollen gynnar utvecklingen av lärarutbildningarna.

– Naturligtvis handlar det både om kvalitetshöjning och kvalitetssäkring av VFU-delen i lärarutbildningen men också om att vara med och driva utvecklingen på den aktuella skolan tillsammans med skolledningen, säger Christina och Martina.

Övningsskolor tar emot studenter till hösten

Alla samlade: skolchefer, rektorer, lärare och förskollärare som är utsedda till lokala VFU-ledare, politiker och ansvariga från högskolan.

Skolor på alla nivåer deltar
Under pilotomgången arbetar högskolan tillsammans med Kunskapsförbundet Väst, Lidköpings kommun, Nya skolan, Sotenäs kommun, Trollhättans stad samt Vänersborgs kommun och nu finns ett 70-tal avtal påskrivna inför hösten då de första studenterna kommer att finnas på sin övningsskola/förskola. Det är skolor på alla nivåer som är med – från förskola, grundskola upp till gymnasium och vuxenutbildning.

I övningsskolor får studenter möta vardagen i skolan och träna på sitt pedagogiska ledarskap. Övningsskolor är en satsning som inleddes av regeringen 2014 och har bland annat inriktats mot en ökad kvalitet på handledningen och har gett utrymme för erfarenhetsutbyte och ökad koppling mellan teori och praktik.

– I en övningsskola/förskola utvecklar studenten en yrkesmässig beredskap för professions- och skolutveckling men även ett vetenskapligt förhållningssätt till det kommande yrket, säger Martina Wyszynska Johansson.

Passar högskolans profil
Kopplingen till högskolans profil inom arbetsintegrerat lärande är tydlig.

– För Högskolan Väst ligger denna satsning helt rätt och som en naturlig utveckling av att knyta teori och praktik ännu närmare varandra. Det känns roligt och spännande att vi kommer i gång nu i höst, säger Helena Nilsdotter Brown, avdelningschef på utbildningsvetenskap och språk på Högskolan Väst.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>