Miljonregn när Högskolan ingår forskarskola kring Nära vård
Hem FORSKNING Miljonregn när Högskolan ingår forskarskola kring Nära vård

Miljonregn när Högskolan ingår forskarskola kring Nära vård

Publicerat av: Redaktionen

I dagarna så beviljade Vetenskapsrådet en ny forskarskola med fokus på Nära vård där Högskolan i Skövde kommer att ingå tillsammans med Göteborgs Universitet, Högskolan i Borås och Högskolan Väst.

Under fem år kommer doktorander utbildas inom området Nära vård, där Högskolan kommer att bidra med kunskaper kring Hälsa i det digitala samhället.

Vetenskapsrådet beviljar totalt 37 miljoner kronor till forskarskolan.

Forskarskolan går under namnet SHIFT CARE, – Svenska forskarskolan i Nära Vård för framtidens lärare inom hälso- och sjukvård. Minst 40 doktorander kommer under fem år att utbildas i forskarskolan genom tvärvetenskaplig forskning och i nära arbete med vården.

Nya möjligheter att utvecklas

Programmet kommer att fokusera på utveckling, utvärdering och implementering av interventioner och lösningar som syftar till att stärka och främja hälsa och välbefinnande för utsatta patientgrupper som i första hand får vård inom primär- och kommunal vård. Detta görs genom webbseminarier, forskarutbildningskurser, retreatseminarier och möjlighet till att under en tid forska vid andra universitet, såväl svenska som internationella.

– Forskarskolan SHIFT CARE kommer betyda mycket för Högskolan och för vårdutbildningarna vid Institutionen för hälsovetenskaper. Jag är glad och stolt över den samverkan som har skett mellan våra lärosäten och över den kompetenta grupp som har representerat Högskolan i Skövde.

Detta besked tillsammans med UKÄ:s besked om tillstånd att utfärda examen på forskarnivå inom området Hälsa i det digitala samhället ger oss betydande möjligheter att utvecklas framåt, berättar Susanne Källerwald, prefekt vid Institutionen för hälsovetenskaper vid Högskolan i Skövde.

Forskning i nära samarbete med civilsamhället

De fyra samarbetande institutionerna bidrar med sin spetskompetens och alla är viktiga för omställningen till nära vård. Institutionen för hälsovetenskaper kommer att bidra med kunskaper kring Hälsa i det digitala samhället. I alla handledarteam och kurser kommer det att finnas representanter från minst två lärosäten.

Miljonregn när Högskolan ingår forskarskola kring Nära vård

Högskolans arbetsgrupp Anna Dahl Aslan, Lena Mårtensson, Susanne Källerwald, Marie Emanuelsson och Jenny Hallgren. Saknas på bilden gör Peter Anderberg.

– Vi kommer att ha ett nära samarbete med civilsamhället samt kommunala och regionala verksamheter. Det kommer att vara en garant för att den forskning som bedrivs håller hög kvalitet, är relevant och snabbt kan komma verksamheter och medborgare till del, säger Annas Dahl Aslan, professor i hälsovetenskap vid Högskolan i Skövde.

Nära vård

Nära vård är ett nytt sätt att arbeta med hälsa, vård och omsorg. Den innefattar den vård som invånare och patienter behöver ofta och i nära anslutning till där de bor. En omställning till nära vård innebär att specialist- och primärvård och kommunernas vård och omsorg behöver agera tillsammans.

– Idag ges merparten all vård och omsorg inom primär- och kommunal vård, men erhåller mindre än tio procent av alla forskningsbidrag. Att Vetenskapsrådet beviljar medel till en forskarskola med fokus på vård och omsorg som ges till sårbara patientgrupper, till exempel äldre multisjuka personer, inom primär- och kommunalvård är ett steg i rätt riktning för att rätta till snedfördelningen, säger Anna Dahl Aslan.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>