Psykisk ohälsa bland barn och unga är ett växande samhällsprogram.
För vissa är problemen så stora att eleven inte når kunskapskraven eller ens orkar gå till skolan.
För att förebygga psykisk ohälsa och främja välmående ska skolorna införa nya riktlinjer. Det föreslår Stockholms grönblå majoritet i budgeten för år 2022.
– Sedan jag tillträdde som skolborgarråd har Stockholm vidtagit en rad åtgärder för att förebygga psykisk ohälsa. Vi har bland annat infört ”en väg in” till elevhälsan och fördjupat samverkan med Region Stockholm för att unga i ett tidigt skedeska få professionell hjälp. Nu tar vi nästa steg i arbetet, säger Isabel Smedberg-Palmqvist (L), skolborgarråd i Stockholm.
Riktlinjerna ska tas fram av utbildningsförvaltningen och vara åldersanpassade, dvs finnas för alla olika åldrar och stadier.
Det kan handla om att man redan som liten lär sig sätta ord på sina känslor för att kunna prata om exempelvis förväntningar och stress i högre årskurser.
– Man kan arbeta förebyggande i alla årskurser för att elever inte ska drabbas av psykisk ohälsa, men den som ändå gör det ska ges verktyg för att be om hjälp och sätta ord på sina känslor. Målet är att rusta barn och unga för psykiskt välmående, säger Isabel Smedberg-Palmqvist (L), skolborgarråd.