Hem NYHETER Regeringen satsar 40 miljoner kronor på vidareutbildning inom AI

Regeringen satsar 40 miljoner kronor på vidareutbildning inom AI

Publicerat av: Redaktionen

Behovet av fördjupade kunskaper om artificiell intelligens (AI) är stort på arbetsmarknaden och i det övriga samhället.

Regeringen gör därför en särskild satsning på högskoleutbildning inom AI som också ska främja det livslånga lärandet.

Regeringen satsar 40 miljoner kronor på vidareutbildning inom AI

bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson

– Satsningen är en avgörande investering för framtiden. För mig är det oerhört viktigt att skapa förutsättningar för det livslånga lärandet inom ett så aktuellt område som AI.

Inte minst eftersom kompetensförsörjningen är grunden för svensk innovations- och konkurrenskraft, säger Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning.

– Jag delar inte oron för att ny teknik ska ta jobben.

Tvärtom tror jag att Sverige har goda förutsättningar att dra nytta av de möjligheter som AI ger att både skapa nya jobb och förbättra till exempel cancervården och stödet till barn med dyslexi, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg.

– Att universiteten och högskolorna har höga ambitioner inom detta område är avgörande för att vi ska vidareutbilda arbetskraften och ta steg mot ett livslångt lärande. Regeringens satsning stärker svenska företags kompetens och konkurrenskraft, säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson.

Regeringens särskilda satsning på vidareutbildning inom AI omfattar totalt 40 miljoner kronor för åren 2018 och 2019.

Satsningen ska bidra till att möta arbetsmarknadens behov av omställning och fördjupade kunskaper inom AI. Syftet är att ta tillvara på potentialen i den nya tekniken och därmed öka Sveriges konkurrenskraft och förmåga att hantera samhällsutmaningar.

Chalmers tekniska högskola kommer att koordinera satsningen, där också Göteborgs universitet, Kungl. Tekniska högskolan, Linköpings universitet, Lunds universitet, Umeå universitet och Örebro universitet deltar. Satsningen ska utformas så att fler lärosäten kan ansluta efterhand.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>